Manuele Soccol bij de favorieten

Terwijl volgend weekend veel Belgen deelnemen aan de tiende editie van de Echappée Belle Ultra Trail in Isère, zullen alle ogen vanaf begin volgende week gericht zijn op Chamonix, het toneel van de UTMB, ‘s werelds toptrailrace.
Een van de nieuwigheden dit jaar is het partnerschap met het Savoie Mont Blanc Agency: de perfecte gelegenheid om de bestemming, het land van trailrunning bij uitstek, te promoten bij de tienduizend lopers van alle nationaliteiten en om de Haute-Savoie en de Savoie ook buiten de grenzen bekend te maken.

Savoie Mont Blanc, het eldorado voor trailrunners
De Mont Blanc Ultra Trail (UTMB), een van de meest begeerde loopevenementen ter wereld, trekt elk jaar tienduizend lopers van 104 nationaliteiten aan – waaronder 274 Belgen – verdeeld over zeven wedstrijden en meer dan honderdduizend toeschouwers gedurende de hele week. Voor het eerst zijn het Agence Savoie Mont Blanc en de UTMB partners om de waarden van het parkoers en de bergen te promoten.

Trailrunning heeft de laatste tien jaar een explosieve groei aan populariteit gekend. Deskundigen menen dat de jaarlijkse groei van deze sector tussen vijf en tien procent moet liggen. Als Frankrijk het eerste land is dat wedstrijden in deze discipline organiseert, dan is de Savoie Mont Blanc het speerpunt, met 140 evenementen op de kalender. Deze wedstrijden worden meestal in het voorjaar en het najaar georganiseerd, zodat het zomerseizoen wordt afgevlakt en het einde van het seizoen een impuls krijgt. Zij worden vaak geassocieerd met toeristische verblijven van deelnemers en hun begeleiders en genereren aanzienlijke economische voordelen voor de regio, zoals de UTMB® Mont Blanc met zijn dertien miljoen euro aan directe voordelen.

Een Belg onder de favorieten
De Belgische Manuela Soccol uit Genk staat in de top twintig van de favorieten en zal proberen te schitteren in haar eerste deelname aan de UTMB (171 km). Manuela Soccol, voormalig olympisch atlete, won in 2010 de gouden medaille op de tienduizend meter tijdens de Belgische kampioenschappen atletiek. Ze won de twintig kilometer van Brussel in 2015 en 2016. In datzelfde jaar eindigde ze 74e op de marathon voor vrouwen op de Olympische Spelen van Rio. Sindsdien is ze overgeschakeld op ultratrail met verschillende overwinningen op haar conto.

Savoie Mont Blanc in de voorhoede op het terrein
Gedurende het hele evenement (van maandag 22 tot vrijdag 26 augustus) zullen de teams van Agence Savoie Mont Blanc worden gemobiliseerd om de aanhangers te ontmoeten en hen te helpen de rijkdom van de regio en haar achtduizend kilometer aan speciale routes te ontdekken, via een groots opgezet evenementenprogramma.

De race kan hier live gevolgd worden.

Meer info via www.savoie-mont-blanc.com