100% Trails

De eerste Hoka Zinal kwam een paar jaar geleden uit, maar bleef echter wat onder de radar. Voor 2024 biedt het merk de Zinal 2 aan. Met een ontwerp dat snelheid en wendbaarheid maximaliseert, is de Zinal 2 een must-have voor snelle runs tot 30-40 kilometer. Maar kan het iets anders bieden? Op het eerste gezicht lijkt hij in niets op het eerste model.

Kenmerken

De Hoka Zinal 2 heeft een geavanceerd technisch ontwerp. Het lichtgewicht chassis is ontworpen om optimale respons te bieden, zodat lopers een hoge cadans kunnen behouden, zelfs op het meest veeleisende terrein. Dit zijn de belangrijkste technische kenmerken van deze schoen:

PROFLY™ tussenzool: dubbele dichtheid voor uitstekende demping van de voorvoet en dynamische voortstuwing.

Vibram® Megagrip buitenzool: ontworpen voor maximale grip op alle ondergronden, zelfs de meest gladde.

Ademend mesh bovenwerk: zorgt voor effectieve ventilatie, waardoor voeten koel en droog blijven.

4 millimeter drop: voor een natuurlijke stap en meer stabiliteit op oneffen terrein.

Lichtgewicht 250 gram, maakt de schoen bijzonder licht, ideaal voor snelle runs.

Teenverstevigingen: voor extra bescherming op rotsachtige paden, ook al is de schoen nog zo licht.

Op het terrein

Na verschillende runs op verschillende trails bevestigt de Hoka Zinal 2 zijn reputatie als dynamische, snelle schoen. Vanaf de eerste kilometers voel je de lichtheid van de schoen, die een gevoel van vrijheid en snelheid geeft. De dynamiek is voelbaar bij elke stap, vooral dankzij de PROFLY™-tussenzool, die een uitstekende energieteruggave biedt.

Op technisch en ruw terrein is de Vibram® Megagrip-buitenzool onberispelijk, die zorgt voor een feilloze grip, zelfs op natte rotsen en modderige oppervlakken.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze schoen weinig bescherming biedt, vooral bij de hiel en zijkanten. Lopers met grote voeten die gewend zijn aan een minimalistische schoen zullen hier hun gading vinden, terwijl degenen die op zoek zijn naar meer bescherming misschien op zoek moeten naar een ander model. Naar mijn mening is dit de grootste kracht van de schoen. Hij is heel dun, heel licht en geeft een echte dynamiek aan de pas, op een heel natuurlijke manier.

Het comfort van de Hoka Zinal 2 is onmiskenbaar, vooral voor afstanden tot 30-40 kilometer. De pasvorm is uitstekend en het ademende bovenwerk van mesh helpt de voet koel te houden, zelfs tijdens intensieve inspanningen. Maar nogmaals, vanwege het lage beschermingsniveau wordt deze schoen aanbevolen voor ervaren lopers met een goede looptechniek en goed ontwikkelde voetspieren.

Conclusie

De Hoka Zinal 2 is een ideale wedstrijdschoen voor korte, snelle runs. Door zijn dynamiek en lichtheid is het de ideale keuze voor deelnemers die op zoek zijn naar maximale prestaties over afstanden tot 40 kilometer. De schoen is comfortabel en heeft een uitstekende grip, maar vereist wel een zekere looptechniek om het gebrek aan bescherming te compenseren.