Het aantal dagen dat ik reeds door Oostenrijk – hetzij als wintersporter, hetzij als mountainbiker – gereisd heb, kan ik niet langer tellen. Toch is er een regio die ik nooit eerder aandeed. Het Kufsteinerland vormt als het ware een uniek evenwicht tussen de scherpe contouren van de ‘echte’ bergen en de zachte omtrekken van een heuvellandschap, met immense bossen en verfrissende meren. 

De bergen zijn er wat minder imposant. Er gaat veel aandacht naar een pure natuurbeleving en naar de innerlijke mens. Je schakelt er een versnelling lager onderwijl genietend van de aantrekkingskracht van zowel schilderachtige weides, prachtige meren als een rijke fauna en flora. En dat alles onder het goedkeurend en toeziend oog van het imposante Kaisergebergte. Het is een uitgelezen locatie voor rustzoekers en families. Maar ook adrenalinezoekers komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Vesting Kufstein

De charmante vestingstad Kufstein, net over de Duits-Oostenrijkse grens, gevoed door de rivier de Inn, heeft zowel een historisch Middeleeuws gedeelte als moderne boetieks en hippe cafés. Met de Panoramabahn gaat het snel van het stadscentrum naar de vesting. De Kufsteiner-vesting, die als een landmark hoog boven de stad uitsteekt, was destijds het eerste bolwerk dat Tirol moest verdedigen. De eerste vermelding van Kufstein dateert reeds van 1205 wanneer het vermeld wordt als eigendom van de Beierse hertog Ludwig en de bisschop van Regensburg. Samen met onze Nederlandstalige gids, Annelie, gaan we op verkenning in dit bolwerk dat doorheen haar geschiedenis vaak het toneel van vele conflicten tussen Beieren en Tirol was. Kufstein wordt een soort speelbal tussen Tirol en Beieren. Wanneer Margaretha in 1363 heel Tirol aan de Habsburgse hertog schenkt, valt Beieren met succes Kufstein binnen. Tweehonderd jaar later verovert de Habsburgse koning Maximiliaan 1, voor wie Kufstein van groot strategisch belang is, opnieuw Kufstein. Nog eens tweehonderd jaar later, tijdens de Spaanse Successieoorlog volgt een nieuwe Beierse bezetting om honderd jaar later terug aan Tirol gegeven te worden. Ook Napoleon doet zijn duit in het zakje en hij wijst heel Tirol – en dus ook Kufstein – opnieuw toe aan Beieren. Pas in 1814 komt Tirol weer onder Oostenrijks bewind. Na de eerste wereldoorlog verkoopt de Republiek Oostenrijk de vesting, die door de stad Kufstein werd verworven en sinds 1924 in haar bezit is. Indrukwekkende kanonnen, een zestig meter diepe waterput die rechtstreeks tot in de Inn leidt, een in de rotsen uitgehouwen gangenstelsel, ….. aan de hand van Annelie duiken we een gewelddadige geschiedenis van de vestingstad binnen. In een van de torens van de burcht staat het Heldenorgel, het grootste openluchtorgel ter wereld. Elke middag wordt hier ter nagedachtenis aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen, een orgelconcert gegeven.

Rust in Frohnatur

Met een hoofd vol oorlogsleed keren we terug naar het prachtige en rustgevende hotel Frohnatur, hoog boven de Thiersee. In Frohnatur staat alles in het teken van rust, welzijn en natuurbeleving. Het ontbijtbuffet serveert lokale en organische producten, in de tuin neem je een verfrissende duik in de natuurlijke zwemvijver. Heb je niet zo begrepen op koud water, dan neem je toch gewoon een duik in het binnenzwembad of warm je opnieuw op in sauna of stoombad. Avondeten wordt er niet geserveerd. Ofwel steek je de barbecue in de tuin aan ofwel ga je naar een van de restaurants in de buurt. Het is de ideale plaats om opnieuw op krachten te komen. Gezien de activiteiten die er nog op ons ‘Kufsteiner-wensenlijstje’ staan, zal dat geen overbodige luxe zijn.

Wandelparadijs

Neen, met zijn 1563 meter hoogte zal de Pendling, zich niet meteen een weg richting bergboeken banen. Maar de wandeling erheen is prachtig en het uitzicht op de top is bepaald indrukwekkend. Starten doen we aan Schneeberg, in de winter met drie kilometer pistes een mini-skigebied. De wandeling naar de top van Pendling wisselt af tussen makkelijke en brede bospaden en pittig steile smalle rotspaden. De zon schijnt, het is een prachtige dag. Een paar uur later hebben we de zeshonderd hoogtemeters overbrugd en kijken we uit naar het nooit vervelende bergdecor van het Kaisergebergte, de Kitzbüheler Alpen, de Hohe Tauern en de Zillertaler Alpen. In de diepte schittert het groene water van de Inn.

Doorheen een donker woud en bijwijlen steile afdalingen lopen we over de Kala Alm, waar een steenbok ons nastaart, terug naar ons beginpunt. Afkoelen van deze inspanning doen we in het verfrissende water van de Thiersee. In Rueppenhof am Thiersee volgen we doorheen het woud een parkoers waar we leren boogschieten. We sluiten een quasi perfecte dag af met een idyllische wandeling langsheen de Thiersee.

Qigong op de Gamskogel

Nog meer wandelen doen we samen met Harald Löffel, yoga-instructeur en gek van bomen. We nemen de Kaiserlift, dertig minuten zweven we richting Stadtberg in een eenpersoonszetel over het bos. Via de Brentenjoch Alm zullen we de de 1449 meter hoge Gamskogel beklimmen. Harald is een begenadigd en passioneel verteller. Bij plantjes waar wij achteloos voorbijlopen, wordt nu halt gehouden. We leren over geneeskrachtige kruiden en boomnerven, luisteren geboeid naar verhalen over eeuwenoude bomen en bossen, voelen aan schors en boomstammen. Op de Gamskogel verbazen we ons over de ruige kalksteenvormen en rotsformaties van de Wilder Kaiser en de met dennen begroeide Zahmer Kaiser. Onder ons ligt het Kaisertal, het laatste dal in Oostenrijk dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Tot 2008 was het Kaisertal helemaal van de buitenwereld afgesneden, enkel toegankelijk via een een stenen trap van 280 treden. Tegenwoordig verbindt een tunnel het dal met Kufstein, maar deze tunnel is uitsluitend voorbehouden voor inwoners van het dal zelf.

In een soort houten amfitheater wagen we ons onder leiding van Harald aan een eerste kennismaking met Qigong, een Chinese bewegingsvorm, een combinatie van beweging, bewustzijn en ademhaling. We doen tijger en draak, zachte en repetitieve beweningen waarbij aandacht voor ademhaling en je eigen energie belangrijk zijn. In mijn ooghoek merk ik de tienjarige dochter die op haar tanden moet bijten om niet in lachen uit te barsten. Het sein dat het de volgende dagen wel wat pittiger en avontuurlijker mag, kan amper duidelijker zijn. Gelukkig serveert het Weinbergerhaus de beste Kaiserschmarrn ooit.

Watersport

Met zoveel meren in de buurt kan het niet anders dan dat we ons gaan overgeven aan watersporten. Stand Up Paddle, canyoning en zwemmen natuurlijk. Aan de Hechtsee wacht Michael Weiler van Active Spirit, de outdoorspecialist van Kufstein en omstreken, ons op. Bij Active Spirit kan je terecht voor SUP, canyoning, rafting, speleologie, mountainbiken… De SUP’s worden opgepompt maar vooraleer we ze te water laten, gaan we even kijken naar de imponerende snoek die ooit in Hechtsee gevangen werd. Michael is – om een eufemisme te gebruiken – waanzinnig goed op zijn SUP. Op korte tijd leren we hoe we korte en lange bochten moeten nemen, staan we achteraan op het bord en klieven we met de neus uit het water overheen de Hechtsee. We gaan aan land om van rotsen te duiken, doen evenwichtsoefeningen en zwemmen in het groene water van een helderfris meer.

Een snel naderend stevig onweer jaagt ons het meer af. De geplande canyoning die namiddag vervangen we door een bezoek aan de rariteitenzoo van Ebbs en het wel heel erg knappe Föhlenhof, een manège die helemaal in het teken van de Haflinger-paarden staat. 

Uitgesteld is niet afgesteld. Daags nadien hebben we afspraak met Thomas Harasser voor onze canyoning-tocht. Thomas is een voormalig skicrosser die nu gedurende de winter deel uitmaakt van het ontwikkelingsteam van de Duitse skicross-ploeg. Met zijn ‘Drop In Adventures’ legt hij zich in de zomer toe op canyoning. Op onze plaats van afspraak lopen we Olympisch freeskiër en skicrosser Thomas Zangerl tegen het lijf. Beide Thomassen zijn goede vrienden geworden wat maakt dat Drop In Adventures zijn base-camp als het ware in de tuin van hotel-gasthaus Dresch heeft. We wringen ons in wetsuits, doen klimgordel aan en zetten een helm op en een korte autorit later staan we aan de start van ons avontuur. We gewennen aan het koude water, krijgen instructies en tips en samen duiken we de Trockenbach in. Wat volgt is een heel erg leuke, niet al te moeilijk canyoning-tocht doorheen een erg nauwe kloof.

Het onweer van gisteren heeft de waterstand behoorlijk beïnvloed. We glijden en klauteren over rotsen, springen van grote blokken in het koude, diepe water en balanceren over gladde stenen in kolkend water. Aan het eind van de tocht genieten we van een natuurlijk whirlpool, weliswaar iets frisser dan de standaard whirlpool. Wat volgt is een klimpartij – touwen inbegrepen – die ons uit de kloof terug de bewoonde wereld inbrengt. 

Afdaling richting luxe

We schreven eerder dat Frohnatur geen avondeten serveert. Zo komt het dat we op een avond in het Thierseerhof terechtkomen waar we aan de praat raken met vrouw des huizes, Nadine. Zij nodigt ons met graagte uit voor een extra nacht in haar chique en kwaliteitsvolle hotel. Een aanbod dat we niet kunnen weigeren. Maar vooraleer we daar daadwerkelijk van kunnen genieten, wacht ons nog een pittige mountainbiketocht. Pittig, toch voor ondergetekende, want die zal het met een gewone mountainbike moeten doen, vrouw en dochter mogen een e-bike uit de garage van het Thierseerhof nemen. Op het programma een rit van dertig kilometer en ruim duizend hoogtemeters doorheen de alweer verbluffende natuur van het Kusteinerland. We klimmen naar het Höhlensteinhaus waar we verse energie tanken. En even de fietsen aan de kant laten om te voet op Feuerköpfl van het panorama te gaan genieten. De klim loopt over Köglhörndl en Hundsalmjoch nog een flink eind verder. In het Almgasthof Buchakeralm stoppen we voor een smakelijke lunch. Het hoogtepunt van onze mountainbikerit ligt hier achter de rug, wat rest is via Hundalm Eishöhle en Wäschkogel opnieuw afdalen, richting luxe. We krijgen een immens grote suite toebedeeld, verkennen wellness en binnenzwembad en genieten die avond van culinaire hoogstandjes en dito wijnen in een quasi perfect restaurant. Thierseerhof is pure klasse.

Het Kufsteinerland was een meer dan aangename ontdekking. Het is de ideale mix tussen rust en actie, een algeheel welzijn en pure kicks. Waar je ook gaat, de natuur heeft een wonderbaarlijke aantrekkingskracht in Kufsteinerland. Tel daar een aantal heldere meren en een knap en gevarieerd aanbod aan avontuurlijke sporten bij en je zit gebeiteld voor een zalige vakantietrip. Kracht, rust en inspiratie, Kufsteinerland is onze geheimtip.

www.kufstein.com