Corsica onthuld: 35 jaar verlangen, nu het avontuur

Tekst en foto’s: Bart Deseyn

1988, vers van de schoolbanken, stond ons avontuur al vast: met rugzak Corsica verkennen. Maar nu, 35 jaar later in 2023, staan we pas op het punt om deze droom te realiseren. We maken ons op om vanuit Genua met de nachtboot naar Bastia te varen. Wat heeft ons al die jaren tegengehouden? Bezorgde moederlijke adviezen en spannende verhalen over maquis, het dichte, aromatische struikgewas typisch voor Corsica, en struikrovers schrikten ons af. In plaats daarvan kozen we toen voor een all-in resort in Kroatië, in gezelschap van onze ouders – wat achteraf bezien ook heerlijk was. Maar nu, na 35 jaar wachten op dat betoverende eiland, zijn we klaar om Corsica in al zijn glorie te ontdekken. Na een verkwikkende nacht op de boot, rollen we bij het eerste licht Bastia binnen. Het avontuur dat we zo lang hebben uitgesteld, gaat eindelijk beginnen.

Langs Cap Corse: Van Bastia naar Saint Florent via de D80, Tussen Azuurblauwe Zee en Ruige Kliffen

We beginnen onze tocht met een roadtrip van Bastia naar Saint Florent via de D80. Deze weg omcirkelt het meest noordelijke deel van Corsica, het schiereiland Cap Corse, dat als een wijsvinger naar de Ligurische Zee wijst. Volgens wat we hebben gelezen, slingert de regionale weg zich langs adembenemende landschappen, pittoreske dorpjes en biedt het schitterende uitzichten op de Tyrreense Zee en de Toscaanse Archipel. Het landschap toont smaragdgroene zeeën die harmonieus samensmelten met de grillige kustlijn, en op de achtergrond sieren beboste bergen de horizon.

In Bastia, de op een na grootste stad van Corsica, krijgen we een vleugje van de mediterrane sfeer van de oude haven, maar we zijn gebrand om snel noordwaarts te gaan. Terwijl we de kustweg volgen, trakteren panoramische uitzichten ons op elke beurt. We rijden tussen wijngaarden, olijfgaarden en maquis-vegetatie aan de ene kant, en de zee aan de andere. De natuurlijke schoonheid van Corsica openbaart zich al snel.

Onze eerste halte is in Erbalunga, een betoverend dorpje en, zo zullen we ontdekken, een van de meest pittoreske en charmante plekken op onze route. Het hart van Erbalunga wordt gedomineerd door de haven, waar kleurrijke vissersboten en jachten zij aan zij liggen. Er heerst een authentieke Corsicaanse sfeer. De smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen en bloemrijke gevels zorgen voor een schilderachtige setting, verfrissend koel ondanks het mediterrane klimaat.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Erbalunga is de Genuese toren die de ingang van de haven bewaakt. Deze historische verdedigingstoren, bekend als de “Torra d’Erbalunga”, stamt uit de 16e eeuw en vormt een iconisch herkenningspunt van het dorp.

Naarmate we verder rijden, ontdekken we meer pittoreske dorpjes. Nonza valt op met zijn toren die boven de zee uitrijst. In Centuri, de voornaamste langoustenhaven van Frankrijk, genieten we van verse zeevruchten terwijl we uitkijken over de haven.

De kustlijn verandert constant terwijl we onze route vervolgen: van ruige kliffen tot beschutte baaitjes met azuurblauwe wateren. We nemen pauzes bij uitkijkpunten om van het panorama te genieten en houden picknickstops op het strand, waarna een verfrissende duik in zee voor de nodige verkoeling zorgt.

Uiteindelijk komen we aan in Saint Florent, een stadje bekend om zijn jachthaven. Het heeft een uitgesproken toeristisch karakter, dus besluiten we verder te trekken. Iets verderop slaan we ons kamp op bij een rustige plek langs een rivier, waar we de zon achter de bergen zien zakken. Daar, richting de bergen, gaat onze volgende etappe van de reis.

Natuurlijke Pracht en Avontuur: van Saint Florent naar Corte

De route van Saint Florent naar Corte trakteert ons op enkele van de meest adembenemende landschappen van het eiland. We manoeuvreren over smalle wegen die bergpassen kruisen, passeren hooggelegen dorpen en rijden door ongerepte bossen vol eeuwenoude kurkeiken.

Kort na het verlaten van Saint Florent voert de weg ons door de Agriates-woestijn. Dit ongerepte, ruige gebied is bezaaid met maquis en opvallende rotsformaties, en vormt een scherp contrast met de nabijgelegen kustlijn. We nemen een zijweg naar het beroemde Saleccia-strand voor een picknick. Dit strand, een van de meest afgelegen en ongerepte van Corsica, wordt vaak geprezen als een van de mooiste in de Middellandse Zee. Het helderwitte zand en de schitterende turquoise zee vormen een onvergetelijke aanblik.

Onze reis voert ons verder over kronkelende wegen en langs diepe ravijnen naar Corte. Hier bewonderen we voor het eerst de markante Corsicaanse dennen die trots op de rotsige kliffen staan en de horizon domineren. Hoewel deze boomsoort enige tijd in aantal afnam, zijn er nu inspanningen gaande voor de conservatie van de Corsicaanse den. Deze inspanningen streven naar het behoud van de ecologische waarde van de dennenbossen, de bescherming van biodiversiteit en het erkennen van de economische en culturele waarde van deze boomsoort. De Corsicaanse den speelt een cruciale rol bij bosbrandpreventie. Ondanks dat de Corsicaanse den niet geheel brandbestendig is, biedt zijn dikke schors brandwerende eigenschappen. Hierdoor kunnen dennenbossen beter tegen branden dan veel andere bomen, wat helpt bij het beperken van de intensiteit en verspreiding van bosbranden.

Hoewel er al veel gedaan wordt voor de instandhouding van de Corsicaanse den, is voortdurende aandacht en actie noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze waardevolle boomsoort en zijn unieke ecosysteem behouden blijven voor toekomstige generaties.

Naarmate je Corte nadert, kom je in de Restonica-vallei. Het is een van de meest betoverende bestemmingen op het eiland, vooral geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars. Deze vallei biedt een adembenemende mix van bergachtige landschappen, kristalheldere beekjes, serene meren en oude dennenbossen.

Als je van wandelen houdt, is dit een echt paradijs. We genieten van spectaculaire uitzichten op kloven en granieten bergtoppen in de Gorges de la Restonica. Het smalle weggetje, auto’s breder dan 2 meter verboden, slingert helemaal tot aan de boomgrens. We beslissen enkele dagen halt te houden om de omgeving te verkennen. We maken kamp halverwege de Gorges de la Restonica. Van daaruit maken we een prachtige wandeling. Het leuke is dat we onderweg halt houden langs de rivier waar we natuurlijke zwembaden en watervallen tegenkomen. Een heerlijke plek waar we lunchen en een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water alvorens verder te gaan.

De Restonica is een prachtig natuurgebied. De vallei is onderdeel van het Regionaal Natuurpark Corsica, dat is opgericht om de ecologische diversiteit en culturele erfgoed van het eiland te beschermen en te behouden.  Sommige delen zijn opgenomen in het Natura 2000-netwerk, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden die belangrijk zijn voor de biodiversiteit en de instandhouding van bedreigde soorten en habitats. Hoewel het niet formeel is erkend als UNESCO Werelderfgoed, heeft het gebied dus toch aanzienlijke erkenning en bescherming gekregen.

Charmante dorpen in een pastoraal landschap: van Corte naar Bastia

Na onze bergavonturen in de Restonica wordt het stilaan tijd om onze tocht af te ronden en vertrekken we rustig richting Bastia. Onderweg vallen nog een paar mooie plekken te ontdekken.

We verlaten Corte via de Castagniccia-regio. Opvallend zijn de dichte kastanjebossen en kleine dorpjes met oude stenen huizen. In Piedicroce en Penta-di-Casinca zien we de traditionele Corsicaanse bergarchitectuur.

De weg vervolgt door een heuvelachtig landschap en we stoppen nog voor een verfrissende duik onder de Pont Altiani. Dichter bij Bastia bezoeken we het dorpje Vescovato. Met zijn oude kerk en smalle straatjes weerspiegelt het de traditionele Corsicaanse cultuur. We hebben een heerlijke lunch op het dorpsplein en een uurtje later staan we in de haven van Bastia om huiswaarts te keren via Genua.

De betovering van Corsica: Een unieke mix van natuurlijke schoonheid, geschiedenis, cultuur en authenticiteit

Corsica betoverde ons met zijn unieke mix van natuurlijke schoonheid, rijke historie, culturele veelzijdigheid en authentieke sfeer.

Vaak omschreven als “een berg in de zee”, biedt Corsica een diversiteit aan landschappen: majestueuze bergen, weelderige bossen, glooiende valleien, kristalheldere meren en adembenemende kustlijnen. Outdoorliefhebbers hebben hier een scala aan activiteiten binnen handbereik, van windsurfen in de ochtend tot een bergwandeling in de namiddag.

De GR20, een van Europa’s meest uitdagende langeafstandswandelpaden, slingert door het eiland en trekt wandelaars van over de hele wereld. Het is een onvergetelijke manier om de wildernis van Corsica te beleven.

Corsica’s rijke verleden heeft een unieke mix van culturen en invloeden nagelaten. Ondanks de versmelting van culturen, behoudt het eiland een onderscheidende Corsicaanse identiteit, rijk aan traditie, taal en folklore. Historische plekken, oude stadskernen en Genuese bouwstijlen zijn stille getuigen van dit verleden.

De pittoreske Corsicaanse dorpjes, of ze nu uitkijken over de zee of genesteld liggen in de bergen, bieden een inkijkje in het traditionele leven van het eiland.

Wat betreft gastronomie: de Corsicaanse keuken, een harmonie van mediterrane en Franse smaken, verleidt met haar verse vis, bergkazen, charcuterie en wijnen.

Aan de kust schitteren azuurblauwe wateren en gouden zandstranden. Of je nu rust zoekt in afgelegen baaitjes of de levendigheid van een badplaats, Corsica biedt het allemaal.

De Corsicanen zijn gastvrij en hartelijk. Als bezoeker voel je al snel een connectie met de lokale gemeenschap.

De betoverende combinatie van natuur, cultuur, avontuur en authentieke charme maakt van Corsica een onvergetelijke bestemming die diep indruk op ons heeft gemaakt.