De Amerikaanse ultraloopster Courtney Dauwalter bereikte het ondenkbare door zaterdagmiddag haar derde iconische 100 mijl ultraloop van het seizoen te winnen tijdens de UTMB® in Chamonix. Met deze overwinning werd ze de eerste persoon die in hetzelfde kalenderjaar de Western States 100, de Hardrock 100 en de UTMB® in Chamonix won.

Gehuld in haar kleurrijke Salomon ‘Shortney’-shorts en een felgele Tour de France-stijl trui, legde de Amerikaanse het Mont Blanc-massief af in 23 uur, 29 minuten en 14 seconden en won de race voor de derde keer in haar carrière.

“Ik denk dat als je de kans hebt om iets moeilijks en uitdagends te doen, je het moet doen,” zei Dauwalter bij de finish toen haar werd gevraagd wat haar ertoe had aangezet om in Chamonix aan de start te verschijnen, slechts zes weken na het winnen van de Hardrock 100. “Vandaag was heel, heel moeilijk, maar het was het waard.”

Nadat ze eind juni het parcoursrecord op de Western States 100 had gebroken en drie weken later hetzelfde deed op de Hardrock 100 in Colorado in juli, besloot Dauwalter te kijken wat er mogelijk was op de beroemde UTMB®, die meer dan 10000 meter hoogtemeters bevat en lopers van de startlijn naar Chamonix naar Frankrijk, Italië en Zwitserland brengt, voordat ze terugkeren naar het iconische skidorp. Alleen al het lopen van de ‘triple’ van deze drie ultralopen in één seizoen wordt beschouwd als een monumentaal fysieke en mentale taak. Ze allemaal winnen in zeventig dagen, zoals Dauwalter heeft gedaan, is geen geringe prestatie.

Dauwalter, 38, nam de leiding in de eerste etappes op vrijdagavond en liep het grootste deel van de race alleen. Ze hield zelfs gelijke tred met haar eigen parkoersrecord van 2021 door de controleposten op de eerste helft van het 172 kilometer lange circuit naar Italië. De laatste helft van de race, van Zwitserland naar Frankrijk, was ingewikkelder. “Mijn lichaam wilde niet meer rennen en mijn maag was erg wispelturig. Ik verloor bijna mijn lunch in de straten van Champex-Lac (Zwitserland),” zei mevrouw Dauwalter. “Ik moet mijn man Kevin en mijn hele gezinsteam bedanken, evenals alle vrijwilligers en supporters. Het was een van de meest ongelooflijke sferen die ik ooit heb meegemaakt. Zonder hen had ik niet terug kunnen komen naar Chamonix om het met jullie allemaal te vieren.”

Naast Genesis-schoenen bestond de rest van Dauwalter’s uitrusting uit een Ultra 10-hardloopjack uit Salomon’s nieuwe ULTRA serie en een Bonatti jack. De ‘Shortney’-short en het T-shirt dat Dauwalter droeg, maakt deel uit van de Salomon voorjaarscollectie 2024.

Bij de mannen volgde de Fransman Mathieu Blanchard, ook een Salomon-atleet, zijn tweede plaats in de race onder de 20 uur van een jaar geleden op door zaterdag vierde te worden. Hij is nu derde, tweede en vierde geworden in opeenvolgende jaren op de UTMB®.

https://montblanc.utmb.world/fr