Slechts drie weken na het verbreken van het Western States Endurance Run record, vertrok Salomon ultra-trail atlete Courtney Dauwalter vrijdagochtend door Colorado’s San Juan Mountains voor de Hardrock 100 Endurance Run. 26 uur, 14 minuten en 8 seconden later omarmde de gevierde ultra-trail loper de Hardrock als de 2023 kampioen en parcoursrecordhouder. Dauwalter is de eerste atleet die zowel de Hardrock 100 als de Western States in hetzelfde jaar wint.

Dauwalter versloeg de tweede plaats met 1 uur en 15 minuten en eindigde de race op de vierde plaats algemeen. Vorig jaar vestigde Dauwalter het klokrecord op de Hardrock 100, met een verbluffende tijd van 26 uur, 44 minuten en 38 seconden. In slechts één jaar verpulverde ze de twee records van Diana Finkel. De opeenvolgende successen van Dauwalter in ultramarathons hebben haar reputatie als geweldige ultramarathonloopster versterkt.

Dit jaar werd het parcours van de Hardrock 100 tegen de klok in gelopen, met langere, beter beheersbare beklimmingen en steilere afdalingen dan met de klok mee. Hoewel het parcours extreem moeilijk was, was het geen partij voor Dauwalter, die weer een overwinning toevoegt aan zijn lange lijst van overwinningen. Dauwalter is nu houdster van gelijktijdige records in de grootste ultralopen van Noord-Amerika: Western States 100 en Hardrock 100 in beide richtingen. Ze is ook recordhoudster van de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB®) en de Diagonale de Fous op Reunion Island.

“Ik had vandaag niet het gevoel dat ik de benen had, maar ik gaf mezelf de tijd en besloot door te zetten vanuit Ouray. Vandaag was echt zwaar,” zegt Dauwalter.

Dauwalter droeg de iconische Shortney shorts en het t-shirt van Salomon, het S/LAB Ultra 10 hydratatievest en de S/Lab Genesis trailschoenen.

De Hardrock 100 is een ultramarathon over een lusparcours in het San Juan-gebergte in het zuiden van Colorado. Lopers leggen 102,5 mijl af en klimmen 10.000 meter op een gemiddelde hoogte van 3.300 meter. Elk jaar wordt de race met de klok mee of tegen de klok in gelopen en het is traditie dat lopers de Hardrock kussen bij de finish.

Courtney Dauwalter schreef geschiedenis door in hetzelfde jaar zowel de Western States als de Hardrock 100 te winnen en parcoursrecords te vestigen. Ze vestigde ook het dubbele algemene record met een gecombineerde tijd van 41 uur, 43 minuten en 42 seconden.