Driemaal goud voor Belgische jeugdklimmers op Europese Jeugdbeker Lead

Goud, goud en nog eens goud! De Belgische jeugdatleten leverden topprestaties afgelopen weekend tijdens de IFSC European Youth Cup Lead & Speed in Klimax Puurs-Sint-Amands.
Hannes Van Duysen, Ties Vancraeynest en Lucie Watillon gingen er binnen hun leeftijdscategorie aan de haal met drie gouden medailles in de discipline Leadklimmen. Het Belgian Climbing Team kan zich geen betere resultaten wensen voor deze unieke wedstrijd.

Op 2, 3 en 4 juli vond de officiële Europese Jeugdbeker Lead & Speed plaats in klimzaal Klimax. 24 Belgische jeugdatleten en 196 Europese topklimmers namen het er tegen elkaar op om zo hoog mogelijk te klimmen in zo’n kort mogelijke tijd. Een overhangende klimmuur met een hoogte van 20 meter vormde het impressionante speelveld voor de Lead-wedstrijd. Daarin wisten drie Belgische jeugdklimmers de Europese competitie te overtreffen. Zowel Hannes Van Duysen, Ties Vancraeynest als Lucie Watillon gaan met een gouden medaille naar huis.

Voor het wedstrijdgedeelte Speedklimmen werd voor het eerst de gloednieuwe, 17 meter hoge klimmuur in gebruik genomen. De Italiaanse klimmer Marco Rontini overbrugde deze overhellende klimwand in een topsnelheid van 6,49 seconden. Bovendien was de IFSC European Youth Cup Lead & Speed daarmee de eerste continentale jeugdwedstrijd Speedklimmen in België.

Hannes Van Duysen, 16 jaar uit Vinderhoute, vervolledigt met zijn overwinning een trio van medailles. Eerder dit jaar scoorde hij zilver op het Europese Jeugdkampioenschap in Perm (Rusland) en brons op de Europese Jeugdbeker in Graz (Oostenrijk). Ook voor de 18 jarige Ties Vancraeynest uit Buggenhout was het een speciale wedstrijd, zijn overwinning is zijn eerste gouden medaille in een Europese Jeugdbekerwedstrijd. Aldus sublieme resultaten om de grootste klimwedstrijd in België van 2021 mee af te sluiten.

Op 3, 4, 5 en 6 augustus zal er meer van de klimsport te zien zijn tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Daar zullen de disciplines Speed, Boulder en Lead samen één splinternieuw Olympisch discipline vormen. Elk deeldiscipline kenmerkt zich daarbij met een eigen klim-infrastructuur en vereist een aparte aanpak van de sporter. Sportklimmen zal er zo haar debuut maken, net als honkbal-softbal, karate, skateboarden en surfen.

De live uitzending van de wedstrijd kan je herbekijken via Youtube (https://youtu.be/nfMRPe_zXI0). Topklimmers Chloé Caulier en Loïc Timmermans zorgde er voor de gepaste commentaren en nodige aanmoedigingen van de klimmers.

Foto’s: Thibaut Debelle