De Polar Pacer Pro is het horloge voor hardlopers waarmee Polar alle tools en inzichten biedt om niet enkel kilometers te tellen maar ook waardevolle en meteen bruikbare informatie over je training te tonen. Als voorbereiding op de marathon van Berlijn snoerden wij een Polar Pacer Pro rond onze pols, installeerden onlineplatform Polar Flow op smartphone en pc en gingen lopen, veel lopen. Tijd om de balans op te maken.

Specifiek voor hardlopers

In april dit jaar werden zowel Pacer als Pacer Pro, twee specifieke hardloophorloges aan het publiek voorgesteld. Sander Werring, CEO van Polar Electro verwoordde het toen zo: “Hardlopen is een erg populaire en geliefde sport die nog steeds aan een opmars bezig is. We zien bijvoorbeeld dat één vierde van alle trainingen die onze gebruikers registreren, bestaat uit een run. Bij Polar doen we er alles aan om de begeleiding en ondersteuning te bieden die nodig is voor het nastreven van een gezonde en actieve levensstijl. We leveren daarom een paar prachtige hardloophorloges, elk met een helder scherm, een volledig nieuw high-performance hardware platform, onze wereldberoemde polshartslagmeting en krachtige trainingstools voor een niet te evenaren hardloopervaring. De productnaam Pacer gaat een lange weg in onze geschiedenis. Enkele tientallen jaren geleden was het een revolutionaire hartslagmeter voor hardlopers en we bouwden voort op deze heritage om een nieuwe productlijn te creëren die alles bundelt wat we weten over hardlopen.”

Beter worden

Polar positioneert de Pacer Pro als horloge voor de ervaren hardloper, hij of zij die gebeten is door de hardloopmicrobe, beter wil worden of gewoon langer wil blijven lopen. Het is met veertig gram een licht en compact horloge waarin een krachtige en snelle processor alle prestaties nauwgezet monitort. De batterij kent een erg lange levensduur (35 uur bij gebruik), laat ons stellen dat eens om de twee dagen opladen volstaat. Dat opladen gaat overigens bijzonder snel. De geribbelde toetsen zijn ergonomisch en makkelijk te bedienen, de aluminum rand geeft het horloge een elegant uiterlijk mee. Een sporthorloge moet natuurlijk ook tegen een stootje bestand zijn. Dankzij het Corning Gorilla Glass 3.0 is dat bij deze Pacer Pro zeker en vast het geval. Het scherm is in alle omstandigheden perfect af te lezen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Polar Grit X Pro heeft de Pacer Pro geen touchscreen, iets wat we in onze testperiode nooit als een gemis hebben ervaren. Want in alle eerlijkheid, ook op de Grit X Pro gebruiken wij eerder de toetsen dan het touchscreen. Doorheen de verschillende velden op je horloge scrollen en/of functies selecteren gaat door middel van de vier toetsen dan ook snel en eenvoudig. Die velden – en daarbijbehorend – alle informatie die de Pacer Pro je levert en het gebruik ervan is erg intuïtief opgebouwd.

De Polar Pacer Pro wordt geleverd met de innovatieve SHIFT™-adapter. Hierdoor kan je het uiterlijk van je horloge snel aanpassen met een ander polsbandje dat twintig millimeter breed is. De standaard meegeleverde siliconen polsbandjes zijn erg prettig om dragen. Die polsbandjes bieden overigens voldoende instelmogelijkheden om het horloge voldoende strak rond de pols te dragen en zo een nauwkeurige hartslagmeting via pols te garanderen.

Lopen maar!

Starten doen we met de Hardlooptest. Die test begint met tien minuten opwarming waarna je de opgelegde snelheid zo nauwkeurig mogelijk moet volgen. Ga je te snel of te langzaam krijg je een signaal om je tempo aan te passen. Het is een maximale inspanningstest met als doel je VO2max, maximale hartslag en hartslag-, snelheid- en vermogenszones te personaliseren. Die Hardlooptest is overigens maar een van de vier verschillende testen (Wandeltest, Fietstest, Fitness Test) op de Pacer Pro.

Zo begeleidt en ondersteunt Polar je doorheen je (loop)trainingen. De algoritmes die Polar daarvoor gebruikt, blijven een goed bewaard geheim. Maar gezien de jarenlange ervaring van de Finnen op vlak van hartslagmeting en de analyse van de massale hoeveelheid aan gegevens kunnen we met gerust gemoed hun cijfers interpreteren en vertrouwen in de trainings- en hersteltools die Polar aanbiedt. De twaalf sensoren waarmee de Pacer Pro nu werkt, werden kleiner en accurater.

Tijdens je loop

En vervolgens gaan we trainen. In ons specifiek geval ging dat gepaard met een inspanningstest bij Energy Lab. Die gegevens werden via de Polar Flow-app mee verwerkt om zo tot een perfect gepersonaliseerd resultaat te komen. Met de inspanningstest kwam ook een volledig uitgewerkt trainingsschema. Dat trainingsschema voerden we in de Polar Flow-website helemaal in. En dat zou wat ons betreft een stuk makkelijker moeten kunnen. Dag per dag een schema waarbij trainingen vaak – al dan niet in licht aangepaste vorm – terugkomen, via je ‘Favorieten’ invoeren, is behoorlijk omslachtig. Werk je zonder extern gepersonaliseerd trainingsschema kan je nog steeds een beroep doen op de trainingen die Polar je volgens een bepaald doel voorstelt. 

Tijdens je loop krijg je alle informatie die je mogelijkerwijs kan nodig hebben. Harstlag (huidig, gemiddeld…) tempo, afstand, calorieverbruik, route-aanwijzingen… De Polar Pacer Pro blinkt echt uit in volledigheid van informatielevering tijdens je loop. Een paar handigheidjes tijdens je loop verdienen een extra woordje uitleg. De geïntegreerde barometer meet je hardloopvermogen en geeft automatisch een vermogenscurve waardoor je altijd op de juiste intensiteit kan lopen. Verder geeft het horloge een herinnering om te eten of te drinken. Polar detecteert je calorieverbruik en laat je weten wanneer en hoeveel je moet eten en/of drinken. Daar moet je dan alvast zelf niet meer aan denken wanneer je vermoeid wordt. 


En laat dat misschien wel de grootste meerwaarde van de Polar Pacer Pro zijn. Je verzamelt niet zomaar informatie en gegevens, je kan ze ook meteen inzetten tijdens je trainingen of wedstrijd. Verwittigd worden wanneer een interval start of eindigt tijdens een training ? Check. Signaal wanneer je aan een te hoge hartslag loopt? Check. In ‘Race Pace’-modus te traag aan het lopen en wil je de Pacer Pro je aansporen harder te gaan? Check.

GPS-meting

Op vlak van gps-meting hinken we een beetje op een dubbel gevoel. De GPS werkt snel, erg correct en nauwkeurig… zolang je niet al teveel in het bos loopt. Daar merken we soms kleine afwijkingen aan de afstand en snelheid.

Niets problematisch en eveneens niets waar andere gps-toestellen niet mee te kampen hebben. Mooi is de Hill Splitter die stijging en daling detecteert en waarmee je eveneens te weten komt hoeveel klimkilometers er je nog te wachten staan. De Strava Live Segments zijn een leuk hebbedingetje (waar wij eigenlijk nooit gebruik van maken). De routenavigatie op de Pacer Pro is van het type broodkruimelspoor, maar werkt wel behoorlijk nauwkeurig. Mooi is de functie waarmee je terug naar het startpunt van je route begeleidt kan worden. Meteen na de loop geeft een Running Index een score op basis van de relatie tussen hartslag en snelheid, waarmee je in een oogopslag ziet hoe je prestaties zich verder ontwikkelen. 

Work-out of slapen?

De Polar Pacer Pro voorziet in dagelijkse work-outs, waarbij het horloge rekening houdt met de activiteiten die je reeds eerder ondernam. Loop je veel, dan zal je bijvoorbeeld de suggestie en bijpassende work-out voor core stability voorgesteld krijgen. Ook de slaapfunctie die weergeeft hoe goed of slecht je geslapen hebt, vinden wij best handig. Een opmerking daarbij: de sensoren die je hartslag meten, geven redelijk veel licht. Misschien heeft dat licht wel een invloed op je slaap.

Polar Flow App

Een overdaad aan gegevens, voer voor data-lovers, maar data zonder inzicht en begrip van de data stelt niets voor. Daartoe heeft Polar haar Flow-onlineplatform ontwikkeld. Of je die data nu via de app op je smartphone of via de website op je computer bekijkt, beide systemen zijn opgebouwd in erg overzichtelijke datavelden.

Je kan verschillende sportprofielen aanmaken en die helemaal personaliseren. Je voegt routes (gpx-files) en trainingsprogramma’s toe. Je analyseert je prestaties en krijgt aanbevelingen om nog sterker, sneller, beter te worden. Polar Flow is een bijzonder uitgebreide tool voor analyse van je prestaties, activiteit en herstel. 

Conclusie

De Polar Pacer Pro is een bijzonder geavanceerd en uitstekende functionerend multi-sporthorloge. Polar positioneert de Pacer Pro als een hardloophorloge, maar je kan er veel meer mee dan enkel maar hardlopen. Op vlak van alles wat met training, prestaties en data te maken heeft, is de Polar Pacer Pro top. De GPS zou iets nauwkeuriger kunnen en voor de invoer van gegevens via het onlineplatform moet Polar nog even wat eenvoudiger integratiemogelijkheden bedenken. Dat is echter detailkritiek vergeleken met de ontelbare mogelijkheden die het makkelijk en intuïtief te bedienen horloge je biedt.

Prijzen en beschikbaarheid

De Polar Pacer Pro is vanaf voor €299,90 via Polar.com en gespecialiseerde sportwinkels, in de kleuren Carbon Gray, Snow White, Midnight Blue, Autumn Maroon en Aurora Green.