Anderhalf jaar geleden zorgde The North Face voor een kleine revolutie in de wereld van trailrunning. Met hun Flight Vectiv brachten zij carbon naar de trails. Ondertussen is het Vectiv-gamma helemaal tot volwassenheid gekomen. De voorbije maanden maakten wij trails in binnen- en buitenland onveilig met drie modellen uit de Vectiv-serie: de competitieve lichtgewicht Flight Vectiv en de meer allround Enduris Vectiv en Enduris II Vectiv. Tijd om onze bedenkingen neer te pennen.

The North Face Flight Vectiv


The North Face Flight Vectiv

Twee jaar, zo lang deden de ingenieurs, ontwikkelaars en atleten bij The North Face erover om hun Vectiv schoenensysteem te ontwikkelen. De innovatieve structuur van zool en bij uitbreiding hele schoen moest 100% voldoen aan alle mogelijke eisen van lopen en wandelen in de natuur, over trails, in de bergen. Die structuur van de zool bestaat eigenlijk uit twee delen, geplaatst onder een zeer lichte en comfortabele mesh. Een 3D-plaat ligt tegen de zool aan, daaronder komt een rocker-middenzool en tenslotte een buitenzool van SurfaceCtrl. Stabiliteit, grip en comfort worden zo naar een hoger niveau getild. Maar waarmee de Vectiv zich echt onderscheidt van andere trailrunschoenen is het gebruik van carbon, iets wat vroeger voornamelijk voorbehouden bleef voor het lopen op vlakke ondergrond, en dan nog voornamelijk door professionele lopers. Het doel hiervan is niet enkel de schoen te verstevigen maar ook voor een extra voorwaartse stuwing te zorgen. Geen schrik, ondanks de carbonplaat blijft de schoen erg comfortabel en buigzaam. 

Matryx-technologie

Naast de carbon-plaat is de schoen uitgerust met een Matryx-technologie, een bijzonder lichte en robuuste stof – van Franse makelij – gefabriceerd op basis van kevlar. Het is overigens niet enkel The North Face dat gebruik maakt van Matryx, we vinden deze stof ook terug bij ondermeer Hoka en Salomon. Vooraan zien we een klassieke mesh, misschien had The North Face er beter voor geopteerd ook daar in Matryx te voorzien. De voorkant van je trailrunschoen heeft vaak nogal te lijden, dus die kan maar beter wat steviger uitgevoerd worden. Overigens is de hele bescherming rondom om eerder minimaal. De idee was een lichte en competitieve schoen te bouwen en dan is vaak zware bescherming niet meteen aangewezen. Met 290 gram (maat 42,5) is de Flight Vectiv licht, maar niet vederlicht.

Strakke pasvorm

Opvallend is dat de Flight Vectiv geen schoentong kent, maar eerder is opgebouwd als een soort sok die samen met de kraag uit een stuk bestaat. Die kraag is vrij smal wat maakt dat je even wat tijd en aandacht moet besteden aan het aantrekken van de schoen. Iemand met brede voeten zou wel eens problemen mee kunnen hebben. De schoen wordt gesloten door een klassieke vetersluiting, die je erg nauwkeurig rond je voet kan aansluiten. Binnenin merken we een zachte versteviging die je hiel mooi omsluit. De pasvorm daarentegen valt strak, nauw en tegelijkertijd comfortabel. Naar voren toe wordt de schoen behoorlijk smal. Onze voeten passen er perfect in, maar we kunnen ons voorstellen dat met name mensen met bredere voeten aan deze Flight Vectiv geen loopvriendje hebben.

Dynamische schoen

Kijken we naar de zool, dan merken we een redelijk klassiek ontwerp met middelgrote noppen. Dat maakt de schoen geschikt voor zowat alle terreinen, zolang het niet heel erg nat of vettig ligt. Opvallend is de buiging van de zool waarbij de voorkant een uitgesproken kromming krijgt. Volgens The North Face zorgt dit voor meer dynamische grip en natuurlijke beweging. In de praktijk is de Flight Vectiv heel erg aangenaam om in te lopen. En ja, die vorm van de zool draagt wel degelijk bij aan de voortstuwing en versnelling. Het is een erg dynamische – beetje nerveuze – schoen met een goede rebound en – voor een schoen met carbonplaat – verrassend zachte demping. De Matryx-technologie en de lichte mesh zorgen er ook voor dat de schoen – na een passage door beek of rivier – erg snel droogt. De grip is zeker op droog terrein ruim voldoende, maar door de strakke pasvorm is er weinig ruimte voor de voet om eventuele misstappen te compenseren. 

The North Face Flight Vectiv

De Flight Vectiv is een prestatiegerichte wedstrijdschoen, een schoen die zich richt naar ervaren lopers. De energie wordt maximaal in voorwaartse stuwing omgezet. Het is een goede schoen voor zij die snel over trails willen gaan en is eerder de schoen die je inzet voor de wedstrijd dan voor je dagelijkse trainingen. Op erg technische trails, modder of natte ondergrond zouden we de Vectiv Flight niet aanraden, daarvoor is de grip net iets te minimaal. Voor ons is de pasvorm uitstekend, maar we kunnen ons voorstellen dat niet elke voet beste vriendjes zal worden met deze Flight Vectiv.

The North Face Flight Vectiv is er in vijf verschillende kleuren, in maten van 41 tot 47 en kost €200.

The North Face Enduris en Enduris II Vectiv

Na de introductie van de competitieve Flight Vectiv was het niet erg lang wachten tot The North Face haar Vectiv-concept bij meerdere modellen introduceerde. Waar de strakke pasvorm en het nerveuze gedrag van de Flight zich echt tot een specifieke doelgroep richt, zijn de Enduris-modellen meer allround en minder prestatiegericht. 

Comfort

De innovatieve zoolarchitectuur en Vectiv-plaat blijven uiteraard behouden, maar voor het overige wijken de Enduris-schoenen toch wel grondig af van de Flight. Zo wordt hier geen gebruik gemaakt van de Matryx-technologie maar een ademend Airmesh. De Enduris-schoenen maken gebruik van het Futurelight-membraam. Deze door The North Face ontwikkelde technologie is bijzonder waterdicht en ademend. De bovenkant is alvast een stuk zachter en meer flexibel. Waar de Flight geen tong heeft, merken we bij de Enduris-schoenen het gebruik van een traditionele tong op. Die tong is goed gevoerd, zacht en comfortabel. 

De pasvorm is minder strak wat maakt dat de schoen nog comfortabeler zit. De toe box is net dat tikje ruimer dan op de Flight-series wat ervoor moet zorgen dat meer mensen – ook met bredere voeten – hier hun gading in vinden. De versteviging is toegenomen, net als het gewicht dat nu in maat 42,5 op 325 gram voor de Enduris II en 345 gram voor de Enduris komt. De interne hiel – een eigenschap die we echt op prijs stellen bij de Flight – is hier minder uitgesproken aanwezig. De hiel is zachter, heeft meer flex en houdt de hiel net iets minder strak op zijn plaats. Niets problematisch echter, zelfs bij steile beklimmingen blijft je hiel netjes op zijn plaats zitten. Behouden is de opvallende kromming in de zool, net als bij de Flight overigens een Surface Ctrl met minimale noppen. De drop is ook hier zes millimeter. 

Prima demping

De Enduris-modellen zijn echter ontworpen voor lange runs en bieden veel meer demping, steun rondom de voet en grip op natte ondergrond. De Enduris en Enduris II zijn eigenlijk schoenen die je dagdagelijks in zowat alle omstandigheden zou kunnen gebruiken. De demping is prima, het comfort uitmuntend. Het lage profiel van de noppen biedt net voldoende grip, maar in vettige Vlaamse modder of op een natte ondergrond zouden we ze toch niet meteen aanraden. 

De Vectiv Enduris II en Enduris zijn met €140 de budgetmodellen binnen het Vectiv-gamma maar laat je dat vooral niet weerhouden, het zou voor de meeste lopers wel eens het meest geschikte model kunnen zijn. De Enduris-schoenen zijn stabiel en geschikt voor zowat alle terreinen voor eender welke afstand aan eender welk tempo.