In de herfst voelt alles een beetje anders en intenser aan: het licht is zacht, de kleuren intens, de lucht ruikt verfrissend en zelfs de wind voelt anders aan. Het seizoen tussen september en november is een sensuele tijd die je het beste met al je zintuigen kunt ontdekken en intens beleven.

Een beter bewijs dat de Zwitserse herfst al je zintuigen prikkelt dan de reis van de blinde Schotse komiek Jamie MacDonald is er niet. Samen met zijn vriendin Julia Sutherland reizen zij in de herfst naar Zwitserland. Ze willen het land op hun eigen manier ervaren met alle zintuigen die ze hebben.

Dit is de droom van elke blinde fotograaf

Jamie MacDonald

Alle zintuigen

De herfst horen

Wanneer de bladeren zachtjes van de bomen zweven en op de grond vallen, breekt in Zwitserland het meest sensuele seizoen aan. Het is de moeite waard om goed te luisteren. Het knisperen van de bladeren onder je schoenen zorgt voor een rustgevend en tegelijkertijd verkwikkend gevoel. Het getjilp van de vogels die zich voorbereiden op hun grote reis naar het zuiden doet je ontspannen.

En de feestelijke klanken van de traditionele alpafdalingen en herfstfeesten zorgen voor een vrolijke stemming. Elk seizoen heeft zo zijn eigen speciale geluiden, en de herfst is daarop geen uitzondering. Het meest sensuele seizoen wordt gekenmerkt door het getjilp van de vogels, het ruisen van de wind, het ritselen van de bladeren en het druppelen van de regen.

De herfst zien

Herfst in Zwitserland is vooral één ding: bergtijd. Terwijl de mist in het laagland soms hardnekkig blijft hangen, wacht je boven de mistlijn een waar paradijs. Fantastische uitzichten en aangenaam warme temperaturen zijn ideale omstandigheden voor een uitstapje naar de bergen. Sportievelingen beklimmen een bergtop op wandel- of trailrunningschoenen. Voor fietsliefhebbers wachten er avontuurlijke singletrails of uitgestrekte e-bikeroutes. Maar de Zwitserse herfst kan ook comfortabel worden bewonderd vanuit het raam van een panoramatrein of tijdens een rustgevend bad in een wellnessruimte. 

Het bergwild bereidt zich voor op de winter en het vee wordt van de zomerse alpenweiden gehaald. Boven ligt de eerste sneeuw, de verschillende tinten groen op de weiden vermengen zich met het kleurentapijt van gele en rode bladeren en de lariksen laten hun gouden vuurwerk zien. En de heldere lucht zorgt voor ongeëvenaarde vergezichten.

De herfst ruiken

De geur van de herfst is intens. In het bos hangt een kruidige geur van paddenstoelen, bladeren en mos. Uit de keukens van de restaurants komt de geur van aangenaam warme, stevige gerechten. En de frisse bries laat je opgelucht ademhalen. De geuren van de herfst zorgen voor een intense ervaring.

In de vroege ochtend waait er een frisse bries. Daarin hangt de geur van het kruidige bos. Dit aardse accent draagt sporen van de vochtige bosgrond en de dennennaalden, de oogst en de herfstregen. In de keuken vermengen aromatische noten van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel zich met de geur van geroosterde kastanjes, vers geoogste appels en pompoen. Tijdens een boswandeling, in een restaurant of op een culinair festival – de geur van de herfst kan op veel manieren worden ontdekt. 

De herfst proeven

De smaak van de Zwitserse herfst wordt gekenmerkt door een rijkdom aan smaken en culinaire hoogstandjes. Paddenstoelen en kastanjes kunnen worden verzameld in de bossen. Pompoenen en allerlei wortel- en knolgewassen worden op de velden geoogst. In de keuken worden de lokale groenten en vruchten verwerkt tot stevige pompoengerechten, pittige stoofpotjes met paddenstoelen, geroosterde kastanjes en zelfs zoete appelgerechten. Een seizoen vol smaakexplosies. Bovendien zijn de druiven rijp, klaar om te worden verwerkt tot eersteklas wijnen. 

Abendessen in einem Grotto im Tessin

De Zwitserse herfst heeft een rijk aroma. Het gouden seizoen heeft volop lokale groenten en fruit in petto: knapperige appels en peren, gevarieerde wortel- en knolgewassen, verse kastanjes en druiven. In de restaurants wordt de oogst omgezet in culinaire hoogstandjes. Duik nu in de heerlijke verscheidenheid van de Zwitserse herfst!

De herfst voelen

Haal diep adem. De koele, frisse lucht in de ochtend prikkelt je zintuigen. Sta even bewust stil bij alle veranderingen in de natuur. De koele bries heeft de geur van de herfst. Je ruikt de paddenstoelen, pompoenen en kastanjes in de lucht.  De herfst is de perfecte tijd om te ontspannen en lichaam, geest en ziel in harmonie te brengen met de natuur.  

De herfst in Zwitserland voelt uniek aan. Blootsvoets over het kleurrijke bladertapijt, op een Kneipp-route, een speciale wellnesservaring in een natuurspa of met een warm drankje op een terras. De herfst is het seizoen van intense gevoelens.

De volgende dagen gaan we hiken en biken in een Zwitserse herfst.