De Hoka Tecton X2 is er op erg korte tijd in geslaagd niet enkel onze favoriete trailrunschoen, maar ook onze favoriete sportschoen van dit moment te worden. Een flinke prestatie die een woordje meer duiding vraagt. 

De originele Hoka Tecton X betekende in 2022 een kleine revolutie in de wereld van trailrunschoenen. Voor het eerst werkte Hoka met een carbonplaat in een trailrunschoen. Volgens Hoka zorgt deze plaat voor extra ondersteuning en verbeterde voortstuwing, waardoor trailrunners hun snelheid en uithoudingsvermogen kunnen vergroten. Het draagt ook bij aan de stabiliteit en schokdemping van de schoen tijdens lange tochten. De carbonplaten kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en geven zo een krachtige afzet maar ook een stabiel gevoel. Als conclusie van onze test met die eerste Hoka Tecton X herhalen we nog even een aantal kernwoorden: uitstekende schoen, comfortabel, licht en dynamisch, goede demping en stabiliteit.

Hoka Tecton X2

Het grote verschil tussen beide versies is het Matryx-materiaal aan de bovenkant van de schoen.

De technologie achter Matryx zit in de coating van het garen. In plaats van een volledig gecoat textiel te gebruiken, is bij Matryx elk garen (een weefsel van polyurethaan en gerecycleerd polyester rond een nylon kern) afzonderlijk gecoat. Het ademend vermogen van Matryx-materiaal ligt hoger. Daarbovenop is het waterafstotend, erg soepel en flexibel en kent het een hogere duurzaamheid. En het moet gezegd, we hebben de schoenen niet meteen gespaard, ze werden ingezet in stevig en rotsachtig terrein en die bovenkant ziet er nog steeds onberispelijk uit.

De nieuwe Hoka is met 250 gram (maat 43) slechts een tikje zwaarder dan het vorige model, maar het is nog steeds een echte lichtgewicht schoen. Dat heeft als relatief nadeel dat op technisch terrein de ondersteuning – zeker ter hoogte van de enkels – niet helemaal optimaal is. Elke schoen is steeds een compromis en voor deze Tecton X2 heeft Hoka eerder gekozen om een lichte en snelle schoen, eerder dan een robuuste schoen die je op alle trails kan inzetten, te maken.

Waar de Tecton X2 dan weer wel in uitblinkt, is het comfort. De schoenen zitten zo goed, ook na urenlang lopen of hiken, dat je eigenlijk amper merkt dat je schoenen draagt. Met de veters kan je de schoen uitstekend rond de voet aanspannen en de tong van de schoen is ruim voldoende lang en van onberispelijke kwaliteit. 

In de voorkant krijg je twee schuimlagen: een zachtere bovenkant en daaronder een steviger laag om de krachten beter op te vangen. In die sandwich verwerkt Hoka dan zijn carbonplaat waardoor een soort van voorwaartse stuwing ontstaat. De ProFly+zorgt voor zowel comfort als prestaties. Luchtig lopen, zo zouden wij het omschrijven.

De buitenzool, Vibram Megagrip Litebase, heeft vier millimeter hoge noppen en is een erg lichte compound die veel grip biedt. Neen, het is geen schoen om mee in de modder te gaan lopen, maar op het overgrote deel van de trails en verschillende soorten ondergrond trekt hij zich zeker uit de slag. Opvallend is hoe het middelste deel van de buitenzool gewoon uit blootliggend schuim bestaat. Onze aanvankelijke vrees dat dit snel beschadigd zou raken, blijkt voorlopig ongegrond.

De Hoka Tecton X2 is een uitstekende en veelzijdige schoen, erg geschikt voor een snelle trailrun maar ook voor trainingsloopjes op de weg of simpelweg hiken is dit een prima schoen. Dankzij het lage gewicht en het hoge comfortgehalte leent de Tecton X2 zich uitermate voor lange afstanden. Akkoord, met 220 euro is het niet meteen een prijsvechter, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.

Meer info via www.hoka.com