Nazomers kajakken in Oostenrijk​

Oostenrijk, vaak geassocieerd met bergen, sneeuw, wandelen en Gemütlichkeit, biedt ook raften in de nazomer aan. Als je nog niet bekend bent met raften in Oostenrijk, ontdek het dan hier.

Nazomerse watersport in Oostenrijk

Vandaag laten we de stevige rubberen boot even achterwege en stappen we over naar zijn kleinere broertje, de kajak. Een kajak biedt iets meer controle en wendbaarheid dan een raft, maar je moet het vaak in je eentje doen. Kajakken geeft je individuele controle en de vrijheid om je eigen koers te bepalen, terwijl raften een teaminspanning is waarbij mensen samenwerken om de raft te besturen en obstakels te overwinnen.

© Achensee Tourismus

Hier geldt ook dat Oostenrijk het walhalla voor de kajakker is. 

Er zijn letterlijk honderden plaatsen om je te laten glijden of af te dalen in het water. Tja, soms moeten we keuzes maken, een selectie dringt zich dan ook op.

Vijf plekken om te kajakken in Oostenrijk

Saalachtal

Het Saalachtal staat ook bekend als een raftinglocatie, en zoals vaak het geval is bij plekken waar je kunt raften, kun je er meestal ook kajakken. Maar als je na je rafttocht denkt dat watersport echt iets voor jou is, waarom zou je dan niet kiezen voor een beginnerscursus kajakken? Je hoeft hier niet meteen de sterkste waterversnellingen te trotseren. Begin rustig en geniet van de ervaring.

©Salzburger Saalachtal/Manuel Arnu

Langs de rietkragen van de Neusiedler See

Als rustig over het water glijden en ondertussen vogels spotten jouw ding is, dan is dat zeker mogelijk. De Neusiedler See is een meer dat zich op de grens van Oostenrijk en Hongarije bevindt. Dit ondiepe meer heeft een oppervlakte van ongeveer 315 vierkante kilometer en staat bekend om zijn unieke karakter en biodiversiteit. Het meer is omringd door rietvelden en drasland, waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en watersporters. Door de ondiepte en beschutte omgeving is de Neusiedler See perfect voor kajakken, zeilen en andere watersportactiviteiten. Het dient ook als een belangrijk toevluchtsoord voor vogels en het gebied is uitgeroepen tot Nationaal Park Neusiedler See – Seewinkel om de unieke ecologie te beschermen.

©Österreich Werbung/sommertageblog

De Drau

Heb je zin in meerdere dagen waterplezier? Dat kan. Tussen Lienz en Lavamünd biedt de Drau Paddle Trail meer dan 210 kilometer aan avontuurlijke etappes voor kanoën en kajakken. Degenen die de Drau-rivier volgen, komen langs romantische plekken, verfrissende zwemmeren in de late herfst en zoals altijd in Oostenrijk, indrukwekkende bergen.

©Nationalpark Hohe Tauern Kärnten/Wolfgang Handler 

De rivier de Lech in Tirol

Naast de Ötztaler Ache zijn er meerdere rivieren in Tirol waar je kunt raften en/of kajakken. De rivier de Lech is een van de meest ongerepte rivieren in Tirol. De Lech heeft een sterke stroming, dus ga lekker met de stroom mee (tegen de stroom in varen, is nooit een goed idee). Deze rivier, die bekend staat om zijn heldere water en unieke biodiversiteit van het omliggende ecosysteem, biedt je net genoeg uitdaging om volop te genieten van je eigen kunnen. Voeg daar de nodige rustigere plekken aan toe, en je hebt de perfecte mix voor een aangename kajaktocht.

Lammerklamm

Laten we nog even met de boot richting Salzburg gaan, naar de zeer spectaculaire kloof genaamd de Lammerklamm. Deze kloof snijdt zich door het Tennengebergte en is een indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheid. De kloof is gevormd door de Lammer-rivier die zich een weg heeft gesleten door de rotsen, wat heeft geleid tot diepe en smalle kloven met watervallen en stroomversnellingen. De Lammerklamm is voornamelijk geschikt voor ervaren en gevorderde kajakkers vanwege de uitdagende stroomversnellingen, smalle doorgangen en rotsachtige omgeving. Het vereist een zekere mate van technische vaardigheden en ervaring om deze kloof veilig te bevaren, maar laat je als beginner niet afschrikken; de ervaren gidsen ter plaatse helpen je graag verder.

 ©Österreich Werbung /Adele Dybkjær Skøttegaard                                                                                                           

Naast raften en kajakken zijn er nog tal van andere watersporten die je gemakkelijk kunt beoefenen in Oostenrijk. Canyoning is bijvoorbeeld een opwindende optie, waarbij je avontuurlijke routes volgt door smalle kloven, watervallen trotseert en jezelf in kristalheldere poelen laat zakken. Voor degenen die van de rust en sereniteit van het water houden, is zeilen een geweldige keuze. De sierlijke beweging van een zeilboot over de meren en rivieren van Oostenrijk kan een onvergetelijke ervaring zijn.

Ben je meer geïnteresseerd in de diepte van het water? Dan biedt duiken je de kans om de onderwaterwereld van Oostenrijk te verkennen. Er zijn verschillende duiklocaties waar je kunt genieten van het mysterie en de schoonheid van onderwatergrotten, rotsformaties en het leven onder de oppervlakte.

En zoals je nu kunt zien, is Oostenrijk veel meer dan alleen bekend om wandelen, bergen en dalen. Het biedt een gevarieerd scala aan watersportactiviteiten die je kunnen betoveren, uitdagen en een heel nieuwe kant van dit prachtige land onthullen.

Meer informatie over kajakken in Oostenrijk vind je op de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme via deze link.

Kajakken in Oostenrijk