Nazomerse Kajakken in Oostenrijk

Oostenrijk, vaak geassocieerd met bergen, sneeuw, wandelen en Gemütlichkeit, zowel in de zomer als winter. 

©Ötztal Tourismus 

De nazomer- en herfstmaanden bieden een diversiteit aan activiteiten die verder gaan dan alleen wandelen. Naarmate de sneeuw langzaam begint te vallen, onthult Oostenrijk een schat aan mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten, zelfs in gesmolten sneeuw en water. Verwacht adembenemende stroomversnellingen, weelderige groene oevers, majestueuze bergen en af en toe een gedurfde waterval. Dat is wat we je vandaag voorschotelen. Of beter gezegd, waar we je in onderdompelen in dit eerste deel van een reeks over de nazomer in Oostenrijk.

© Achensee Tourismus

Met reddingsvest en natte voeten bekijken we waar je kunt raften,en  kajakken, de twee meest toegankelijke watersporten in dit Alpenland. Voor de nieuwkomers spelen we even “dikke Van Dale”.

Wat zijn de verschillen tussen raften en kajakken?
Raften is een teamactiviteit waarbij je met meerdere mensen in een opblaasbare rubberboot zit en samenwerkt om de stroomversnellingen en obstakels van een rivier te bedwingen. Het vereist teamwork en coördinatie om de boot in balans te houden en te manoeuvreren.
©Deep Roots Adventures

Kajakken is een individuele of tweepersoons sport waarbij je in een smalle boot zit en jezelf met een dubbelbladige peddel voortbeweegt. Deze sport vereist een goede techniek en balans, en het is een geweldige manier om zelf de controle te hebben over je bewegingen op het water. Kajakken brengt je dicht bij het wateroppervlak en geeft je een gevoel van verbondenheid met de stroming en het landschap om je heen.

Deze  sporten kun je op alle niveaus in Oostenrijk beoefenen, van absolute beginners tot de meest ervaren rotten!

©Kärnten Werbung/Martin Hofmann 

Oostenrijk is een uitstekende bestemming voor watersport vanwege zijn overvloed aan prachtige meren, rivieren en rivierdalen. De uitgestrekte bergachtige landschappen creëren een natuurlijke omgeving die perfect is voor diverse watersportactiviteiten, of je nu van kajakken, of raften houdt. Oostenrijk biedt een scala aan mogelijkheden voor avonturiers en natuurliefhebbers. De heldere, verfrissende wateren zorgen voor een unieke ervaring en laten je genieten van adrenalineverhogende activiteiten te midden van adembenemende schoonheid.

Er zijn honderden plekken waar je deze sporten kunt beoefenen. We moeten streng zijn en bespreken vijf locaties per discipline waar je naartoe kunt gaan. Nog even dit: kunnen zwemmen is een vereiste, zoals eigenlijk bij elke watersport. Een zwemvest beschermt je tijdens de uitdagendere momenten, en de gidsen die je begeleiden kunnen de risico’s goed inschatten. Luister naar wat ze zeggen en ken je eigen grenzen.

Vijf plekken om te raften in Oostenrijk:

Nationalpark Gesäuse​

Trouwe lezers hebben hier reeds het verhaal van Bart Deseyn kunnen verslinden over het Nationalpark Gesäuse. Bart Deseyn neemt je met veel aandacht mee en besteedt aandacht aan de kleur van het water, de geschiedenis van deze streek en de schoonheid van zijn natuur. Je leest er meer over kajakken op de smaragdgroene Salza en raften op de Enns.

https://100trailsmagazine.be/nationalpark-gesause-een-buitensportparadijs-in-oostenrijk/

Raften heeft Bart er niet gedaan. Dat kan er dus ook.

We herhalen even kort wat je moet weten over dit prachtige park. Met een oppervlakte van 114 vierkante kilometer is het een toevluchtsoord voor avonturiers en natuurliefhebbers.

Het park wordt omringd door de imposante kalkstenen pieken van de Noordelijke Kalkalpen, die een dramatische achtergrond vormen voor de weelderige groene valleien en stromende rivieren. De Enns-rivier baant zich een weg door dit landschap, waarbij ze met schoonheid in de natuur kerft en daarbij haar eigen sporen achterlaat. Raften is mogelijk op deze rivier of de zijrivier daarvan, de Salza. Beide rivieren zijn prachtig gelegen tussen steile rotswanden en in de bossen. De natuur laat zich extra goed bewonderen vanaf het water.

De geografie van het park omvat ook de majestueuze pieken van Hochtor en Admonter Reichenstein, die het decor vormen voor avontuurlijke wandelingen en beklimmingen.

Naast onze eigen kenner Bart zijn er ook lokale gidsen, zoals Tapu. Tapu verruilde het tropische Tahiti voor het alpine Nationaal Park Gesäuse. We laten hem even zelf aan het woord in een korte video

De Ötztaler Ache

De Ötztaler Ache is een rivier in Tirol. Hij stroomt door het Ötztal en mondt uit in de Inn-rivier bij Haiming. De rivier staat bekend om zijn heldere water. Geografisch gezien strekt het Ötztal zich uit over een lengte van ongeveer 65 kilometer en wordt omringd door indrukwekkende bergtoppen van de Ötztaler Alpen en de Stubaier Alpen. Het Ötztal is ook bekend om zijn gletsjers, zoals de Ötztaler Gletscher, die het hele jaar door een paradijs zijn voor wintersportliefhebbers. Maar wat het echt onderscheidt, is de diversiteit aan buitenactiviteiten die het biedt.

De Ötztaler Ache is geschikt voor rafters van verschillende niveaus, variërend van beginners tot ervaren avonturiers. Deze rivier biedt zowel rustigere secties met mildere stroomversnellingen die ideaal zijn voor beginners, als meer uitdagende en adrenalinepompende secties voor degenen met meer ervaring in raften. Dankzij de diversiteit aan stroomversnellingen en de mogelijkheid om verschillende trajecten te kiezen, kunnen zowel beginners als gevorderden genieten van een spannende en plezierige raftingervaring op de Ötztaler Ache. Het is echter altijd aan te raden om met erkende gidsen te raften, vooral op meer uitdagende delen van de rivier, om de veiligheid te waarborgen en het meeste uit de ervaring te halen.

 

Een waterval aan de Ötztaler Ache, niet meteen om met je raft af te dalen, maar het toont wel de zuiverheid van het water.

Saalachtal

Wat het Saalachtal, gelegen in het meest westelijke deel van de streek Salzburg vlak bij de Duitse grens, onderscheidt van andere regio’s in Oostenrijk, is de indrukwekkende combinatie van ruige bergen en de spectaculaire kloof die door de rivier de Saalach is uitgesleten, bekend als de “Klamm”. In het Saalachtal verwijst “Klamm” naar een kloof of een nauwe, diepe vallei met steile wanden, meestal uitgesleten door water. Deze kloof is een natuurlijk meesterwerk en biedt unieke mogelijkheden voor raften.

De Salzach

De Salzach is met een lengte van 225 kilometer de langste zijrivier van de Inn. Ze ontspringt in de Kitzbüheler Alpen bij Salzachgeier in de omgeving van Krimml en meandert door het schilderachtige landschap van het Salzburgerland voordat ze over 59 kilometer de grens tussen Duitsland en Oostenrijk vormt. Uiteindelijk mondt de rivier bij Haiming uit in de Inn, een samenvloeiing die niet alleen een geografisch kenmerk markeert, maar ook een belangrijk waterpunt voor de regio. De kronkelende loop van de Salzach en de variërende omgeving maken het tot een intrigerende route voor zowel natuurliefhebbers als geschiedenisliefhebbers, en dragen bij aan de charme van deze rivier. Het mooiste stuk ligt, naar onze bescheiden mening, aan het Nationaal Park Hohe Tauern. De Salzach biedt verschillende mogelijkheden voor raftingavonturen in dit nationale park. Probeer je hoofd maar bij het raften te houden, terwijl je omringd bent door zoveel majestueuze natuurlijke schoonheid van de Alpen.

Bregenzerach

De Bregenzerach is een rivier in de regio Vorarlberg, gelegen in het westen van Oostenrijk. De rivier heeft een lengte van ongeveer 80 kilometer en stroomt door het prachtige landschap van de Bregenzerwald regio voordat ze uitmondt in het Bodenmeer, een groot zoetwatermeer dat grenst aan Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. De Bregenzerach ontspringt in de bergen van het Bregenzerwald en wordt gevoed door talrijke beken en riviertjes die door schilderachtige dalen en groene weilanden stromen. Haar loop neemt je mee langs schilderachtige dorpjes, historische stadjes en weelderige bossen. De rivier staat bekend om haar heldere water en heeft een belangrijke ecologische waarde voor de regio. Wat de Bregenzerach bijzonder maakt, is de samenkomst van natuur en cultuur langs haar oevers. Langs de rivier vind je niet alleen prachtige natuurlijke landschappen, maar ook historische gebouwen, bruggen en andere bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis van de regio weerspiegelen. Het traject tussen Schwarzenberg en Lingenau staat bekend om zijn uitdagende stroomversnellingen en adembenemende landschappen. Hier kun je genieten van een opwindende raftingervaring terwijl je door kronkelende rivierpaden gaat, omringd door weelderige groene bossen en bergen. Dit gedeelte van de Bregenzerach is geschikt voor avontuurlijke rafters die op zoek zijn naar wat uitdaging en sensatie. Het biedt verschillende niveaus van stroomversnellingen, waaronder enkele snelle en spannende secties. Als je op zoek bent naar een opwindende raftingervaring in een prachtige natuurlijke omgeving, is het traject op de Bregenzerach tussen Schwarzenberg en Lingenau zeker een aanrader.

 ©Berghaus Schröcken  

Na het raften is het tijd om op andere manieren te genieten, langs de oevers van de Bregenzerach te ontspannen en heerlijk te chillen.   ©Berghaus Schröcken                                                                                                                 

  • We varen verder door Oostenrijk, dit is slechts het eerste hoofdstuk in een tweeluik. 

    Het tweede deel zal zich richten op kajakken.