Wanneer de uitnodiging van Outdoor Sports Valley onze mailbox doet oplichten, zijn we meteen enthousiast. Een dag nieuwe outdoorproducten gaan testen en een reeks interessante debatten omtrent outdoorsports bijwonen aan de oevers van het prachtige Meer van Annecy, daar zeg je toch niet zomaar neen tegen. Dat we daarmee meteen ook deel uitmaken van de jury voor de Outdoor Sport Awards is meer dan een aangenaam extraatje.

Een frisse wind voor de outdoor-industrie

Outdoor Sports Valley is een Frans netwerk dat zich inzet voor de economische ontwikkeling van de outdoor-industrie, alsmede voor de bevordering van sport en het behoud van natuurgebieden. Zij zijn het referentiepunt op vlak van ontwikkeling en uitbreiding van de outdoor-industrie. Outdoor Sport Valley helpt bedrijven hun netwerk te ontwikkelen en de zichtbaarheid van producten te vergroten. Ze promoten actief de sportbeoefening bij het grote publiek. Aan jonge start-ups bieden zij de nodige ondersteuning om zo de innovatie in de outdoorsport blijvend te stimuleren. Uiteraard speelt een duurzame ontwikkeling daarbij eveneens een cruciale rol. OSV ondersteunt ondermeer ACT for The Outdoors, een organisatie die werkt aan het behoud van onze heerlijke natuurlijke speeltuin. Dat OSV outdoor echt wel omarmt, kon die dag niet mooier geïllustreerd worden dan door Executive Director, Benjamin Thaller, die naar de algemene vergadering kwam op… zijn SUP.

Outdoor Sport Awards

Op het programma: conferenties, debat, marketinginzichten, meetings, een concert… maar ook en vooral de ontdekking van een reeks nieuwe producten die meedingen naar de titel in de French Outdoor Sport Awards. Wij kregen de kans een aantal van deze nieuwe producten te testen en stellen die dan ook graag kort aan je voor.

Amper ter plaatse aangekomen, krijgen we meteen de kans om te gaan trailrunnen, de ideale manier om de omgeving te verkennen en een reeks producten –  schoenen, short, sokken, stokken –  te testen.

Cimalp 864 Drop Evolution

De Cimalp 864 Drop Evolution is een trailrunschoen, die speciaal ontworpen is met drie verschillende drops. Afhankelijk van het terrein en je persoonlijke voorkeuren kies je een andere zool en op die manier dus een andere drop. De Hard Rock met drop 8 is de meest comfortabele en ideaal voor lange tot erg lange trails. Perfect Balance (drop 6) is het huwelijk tussen dynamisme en comfort terwijl de Fly Away (drop 4) dan weer de zool is voor wanneer het erg snel moet gaan.

Het maakt van deze Cimalp een erg veelzijdige schoen die een groot aantal mensen moet kunnen bekoren. Verder noteren we met een 275 gram een erg laag gewicht. Op het terrein worden we aangenaam verrast door het comfort – we liepen met de Perfect Balance zool – en de erg goed ademende bovenkant van de schoenen. Nergens zijn er pijnlijke punten waar te nemen en de schoen zit meteen goed. De Vibram Megagrip buitenzool biedt bijzonder veel grip, zelfs op het steile en rotsachtige terrein waarin we deze schoenen de sporen gaven. Minder fan zijn we van de sluiting met veters, een boa-sluiting blijft onze voorkeur hebben en valt ons op dat de schoen nogal licht en kwetsbaar uitvalt. Hoe lang deze het uithoudt bij intensief gebruik blijft een vraagteken.

www.cimalp.fr

Wise Sherpa Short

Waar stop je je drinken wanneer je gaat lopen? En je eten, je sleutels, je mobiele telefoon…? De Wise Sherpa Short biedt een oplossing voor dit probleem. De bovenste band van het short is zo gemaakt dat je er drie flexibele waterflessen in kan opbergen, mooi geïntegreerd in het short. Het vervangt de riem die je anders omheen je middel slaat. Die bovenste band is gemaakt van een zeer elastische en ademende netstof en biedt plaats aan twee 500 milliliter flessen. Heb je minder drank nodig, dan kan je in een van de zakken ook een paar voedingsrepen of een licht regenjas opbergen. Bovenaan, aan de zijkanten zijn er twee kleine vakjes met rits. Daar gaan je sleutels of creditcard in, de rits zorgt ervoor dat je ze niet verliest. En alsof het nog niet genoeg is, zijn er ook nog twee zakken aan elke kant van het short waar je je mobiele telefoon, voeding… in kwijt kan.

Onze aanvankelijke vrees dat het short door al dat gewicht niet op zijn plaats zou blijven zitten, mocht na de eerste klim al overboord. De hoge elasticiteit van de gebruikte stof maakt dat het short prima rond het lichaam aansluit. Rond de benen is daarbovenop gekozen voor een nauw aansluitende stretchstof die extra ondersteuning aan de bovenbenen biedt. Het short is licht en erg goed ademend. 

www.wisetrailrunning.com

Sokken Therm-ic Trekking Temperate

Sokken met ventilatie… het klinkt futuristische dan het in werkelijkheid is. Therm-ic heeft een ‘Future Vent’-concept gecreëerd waarbij ze de grootte en hoeveelheid van de ventilatiekanalen gewijzigd heeft om zo een nog efficiëntere ventilatie te bekomen. De sokken zijn gemaakt van merinoswol, gecombineerd met linnen en dat levert een mix aan vezels op die het vocht op natuurlijke wijze reguleert. Verder maakt Therm-ic gebruik van biologische garen die licht, rekbaar en sneldrogend zijn. 

In de praktijk – een vochtig warme dag, het aangekondigde onweer liet gelukkig tot ’s nachts op zich wachten –  bleken deze Therm-ic sokken toch eerder aan de warme kant. Stellen dat we met kurkdroge voeten onze trailrun tot een goed einde gebracht hebben, is de waarheid geweld aandoen. Misschien waren we beter af geweest met een setje Ultra Cool-sokken van dezelfde fabrikant.

www.therm-ic.com

Guidetti Flashlock Modulo

De Flashlock Modulo is een gepatenteerde innovatie, volledig ontwikkeld en vervaardigd in Frankrijk. Het is een snel en robuust vouw- en uitzetmechanisme voor trailstokken. De stokken zijn licht, compact en erg sterk.

In de afdaling hebben we met ons volle gewicht op de stokken gesteund om zo drops en rotsen te nemen, de stokken gaven geen kik. Als extra kan je snel van aluminium naar carbon stok overschakelen en bij beschadiging is het mogelijk enkel het beschadigde deel te laten herstellen. Je kan de stokken met een riem rond je polsen vastmaken.

Dankzij een ingenieus klikmechanisme maak je met een duw met je duim op de knop de stokken los of vast rond je pols. Het vergt even wat oefening, maar zodra je het trucje onder de knie hebt, werkt het feilloos.

www.guidetti-sports.com

In de voormiddag een trailrun, na de middag – tussen de conferenties en een bezoek aan de verschillende exposanten door – staat er nog een hike op het programma. We doen een Lagoped-broek aan, hangen een Millet-rugzak om de schouders en steken een ‘tracking device’ van K-IP in onze broekzak. Tijd voor een volgende serie producttesten.

API-K K-IP

De K-IP van API is een uniek tracking device dat je in staat stelt overal verbonden te zijn en toch je vrijheid te bewaren. Het is een klein toestelletje – vergelijk het met een lawinebeeper – dat je ofwel in een harnas omheen je lichaam draagt ofwel in een goed afsluitbare zak. Een simpele druk op de knop, zendt een signaal uit waarmee de hulpdiensten en je dierbaren verwittigd worden. Je exacte locatie wordt doorgestuurd en een real-time lokalisatie is mogelijk. Reddingsdiensten beschikken over een Find-R toestel waarmee ze de K-Ipper snel en nauwkeurig terug kunnen vinden.

Bij wijze van test stuurden we ook daadwerkelijk een noodsignaal uit en enkele minuten later waren de mensen van API-K de berg opgerend om ons te zoeken. Het is een beetje kort door de bocht om na dergelijke korte test te beweren dat dit baken het in alle omstandigheden uitstekend zal doen, maar onze eerste indrukken waren alvast bijzonder positief. Toen we ons bij de exposant verder informeerden over het toestel, gebruikte protocollen, mogelijkheden… werd die indruk enkel maar versterkt. Beslist iets om in de gaten te houden.

www.api-k.com

Millet Ubic 40

De UBIC 40 is reeds jaren de best verkochte rugzak bij Millet. De 2022-versie werd door de toevoeging van 100% gerecycled materiaal en de vereenvoudiging van het Variloop™-systeem dat meerdere draagopties en accessoires biedt, nog verbeterd. Dankzij het in grootte verstelbaar Variloop™-systeem kan je nu eender wat (ski’s, ijsbijl, stokken, snowboard…) vastmaken aan je rugzak. Dat maakt van de Millet Ubic een erg veelzijdige rugzak die geschikt is voor alle bergsportactiviteiten.

In de praktijk waren wij aangenaam verrast door het erg lage gewicht van de rugzak en de vele verstelbare mogelijkheden om de rugzak te dragen: borstriem, schouderriemen, compressiebanden… alles kan je netjes op jouw eigen lichaam instellen. De rugzak biedt verschillende zak en zakjes om je spullen op te bergen en heeft een compartiment om je hydratatiesysteem te bevestigen. Jammer vinden we dat de rugzak enkel een ‘toploader’-model is. Dat betekent dat je alle spullen langs de bovenkant in de rugzak steekt. Zal je net zien dat het ene spulletje dat je nodig hebt helemaal onderaan zit. Met uitzondering van die opmerking, is de Millet Ubic 40 een prima rugzak met uitstekend draagsysteem.

www.millet.fr

Lagoped Ptarmigan

Het Franse Lagoped werkt langzaam maar zeker aan naam en faam op de outdoorsportmarkt. Persoonlijk zijn wij reeds langer vertrouwd met en fan van hun wintersportaanbod. Waar Lagoped helemaal in uitblinkt, zijn de extra inspanningen die ze doen voor het milieu. Alle kleding wordt lokaal geproduceerd en waar mogelijk wordt gerecycled materiaal gebruikt. Deze zomerbroek is een treffend voorbeeld van hun filosofie. De broek is helemaal gemaakt van duurzaam en gerecycled materiaal, gemaakt en geverfd in Frankrijk van polyamide garen, gerecycled in Slovenië. De broek is eenvoudig, zonder veel overbodige franjes. Let wel even op de maatvoering. Een maatje medium (onze normale maat) was te klein, maat large was dan weer aan de behoorlijk ruime kant.

www.lagoped.com

Overige producten

In het exposantendorp zagen we nog een reeks interessante producten die je ongetwijfeld heel erg binnenkort op de markt mag verwachten.

Zo is er deze Quechua tent die je daadwerkelijk in twee seconden opzet en die voor een aangenaam zachte prijs te koop zal aangeboden worden.

Millet heeft na drie jaar ontwikkeling en zes prototypes een nieuwe technische bergschoen klaar. De Grepon Carbon Pro Gore-Tex is een erg lichte en sterke schoen, gemaakt voor uitdagende bergtochten en alpinisme. Crampons kunnen uiteraard eenvoudig bevestigd worden en dankzij de bescherming zijn ze comfortabel te dragen bij temperaturen tot -10°C. Een carbon plaat maakt de schoen stijf en stevig, de Vibram-zolen zorgen voor de nodige grip.

Het Lafuma Original Ruck LTD jacket is gebouwd met duurzaamheid en stevigheid in het achterhoofd. De jas is geschikt voor zowat alle buitensportactiviteiten, maar tevens modieus genoeg om ook gewoon te dragen.