Iets meer dan een jaar na de release van het eerste Grit X model, brengt Polar een nieuwe versie uit van zijn ‘Outdoor’ gepositioneerd model. De Grit X biedt, naar mijn mening, reeds een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding met veel waar voor zijn geld. Het nieuwe model – Grit X Pro – richt zich tot een meer professionele doelgroep met een reeks nieuwe functionaliteiten die ons inziens ontbreken op de Grit X.

Polar Grit X Pro

De nieuwigheden

Het uiterlijk

Wat meteen opvalt in vergelijking met de Grit X situeert zich in de stijl van het horloge. De Grit X Pro heeft op vlak van looks alles wat een high-end sporthorloge behoort te hebben. Het is een echte premium versie van een reeds erg complete outdoorsporthorloge. 

De Grit X Pro doet het met een glas in saffier (in tegenstelling tot het Gorilla-glas op de Grit X) wat beter bestand moet zijn tegen krassen. Het polsbandje is steviger uitgevoerd en in de kleurstelling Nordic Copper of Arctic Gold is de Grit X Pro een bijzonder knappe horloge. De Grit X Pro werd overigens getest met de zwaarste militaire standaarden. De horloge is waterbestendig tot 100 meter en functioneert in alle temperaturen tussen -20°C en + 50°C.

Navigatie

De navigatie op de Grit X Pro staat helemaal op punt. Mooi is de synchronisatie met Komoot, iets wat we meer en meer terugvinden op outdoorsporthorloges. Let wel: het blijft turn-by-turn begeleiding. Dat werkt prima, maar er zijn geen kaarten aanwezig zoals je bij een echte GPS hebt. De GPS werkt samen met de wereldwijde navigatiesatellietsystemen GLONASS en Galileo, en het regionale navigatiesatellietsysteem QZSS voor Oost-Azië en Oceanië om overal op de planeet nauwkeurige gegevens over snelheid, afstand en route te verstrekken.

Assisted-GPS levert snellere locatiebepalingen en geeft je sporthorloge de voorspelde posities van satellieten. Hierdoor ontvang je satellietsignalen al binnen enkele seconden, waar je ook bent, zelfs onder lastige omstandigheden.

Nieuw is dat je alle hellingen op de route en hoogteverschillen meteen gevisualiseerd krijgt op deze Grit X Pro. Handig om weten hoeveel hoogtemeters je nog dient af te leggen. 

Polar Grit X Pro

Outdoor dashboards

Een reeks basisschermen wordt rechtstreeks op het horloge weergegeven. Je hoeft niet in de menu’s te gaan om ze te openen, je scrollt gewoon doorheen de verschillende schermen. De Grit X Pro biedt daarom verschillende continue activiteitsdashboards: barometrische hoogtemeter, GPS-locatie, tijden van zonsopgang, zonsondergang en zonsondergang en kompas. Verder heb je nog een scherm voor je trainingen, Nightly Recharge, weersinformatie, activiteitsniveau en hartslag.

Fitheidstesten & trainingen

Met de Grit X Pro is het mogelijk uw prestatiestatus te meten. De Grit X Pro biedt een fitnesstestfunctie voor hardlopen en fietsen. Ook is het mogelijk het herstel van de beenspieren en een orthostatische test af te leggen. 

Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om sprongen ter plaatse en zonder aanloop uit te voeren. Na een zeer duidelijke uitleg en een aftelling worden de drie sprongen aan elkaar gekoppeld, waarbij het de bedoeling is de hoogte van elke sprong te meten. Vervolgens wordt een analyse van fitheid en herstel voorgesteld.

De Grit X Pro houdt verder rekening met wat je de afgelopen tijd in het bijzonder getraind hebt. Heb je bijvoorbeeld voornamelijk gefietst of gelopen, dan zal de Grit X Pro je een voorstel tot Core Stability training doen, waarbij de horloge zelf een reeks oefeningen voorstelt en uitlegt. In een ander geval krijg je het voorstel om x-aantal minuten aan je kracht te werken of een cardiotraining in te lassen. De Grit X Pro stelt zelf de oefeningen die je moet doen voor en legt deze duidelijk uit, inbegrepen het aantal herhalingen of de tijdsduur.

Polar Grit X Pro

Mening

Ik ben erg goed vertrouwd met de Grit X, die wordt al ruim gedurende een jaar dagelijks gebruikt. Ik heb ermee op de mountainbike gezeten, over bergen gelopen – zomer en winter-, mee gezwommen… En ik gebruik ze ook als gewone dagdagelijkse horloge.

Toch zal deze Grit X Pro mijn Grit X gaan vervangen en daar is een aantal goede redenen voor.

  • Ten eerste, de mogelijkheid om je route aan te passen tijdens de training. Het is nu mogelijk om een route te starten tijdens de activiteit of gewoon de route te wijzigen tijdens de rit. Dit is me al een paar keer overkomen met de Grit X, ik pak een route op, start hem vanaf een ander beginpunt en dan… als ik bij het oorspronkelijke eindpunt aankom, moet ik mijn activiteit stoppen en opnieuw starten om mijn trip voort te zetten. Dankzij deze functie is het nu mogelijk om tijdens de rit of run te veranderen, afhankelijk van de fysieke vorm, de timing…
  • Tweede reden is het hoogteprofiel. Zoals ik hierboven heb uitgelegd, kan je met deze functie het hoogteverschil zien dat je nog te wachten staat en/of wat je reeds hebt afgelegd. Dit is heel interessant wanneer je op een minder bekende route wilt beginnen en op tempowisselingen wilt kunnen anticiperen. 
  • Ik hou van de stijl van dit model. De looks zijn gewoon prachtig. Het is ook geschikt als een alledaags horloge en is geweldig in de buitenmodus. Het saffierglas is echt stevig en tot nu toe… zijn er geen krassen op te merken. Het polsbandje is steviger dan dat van de Grit X.

Grit X vs Grit X Pro

Ben je op zoek naar een outdoorsporthorloge dan bieden zowel de Grit X als de Grit X Pro zeer veel waar voor uw geld.

Polar Grit X Pro

Beide modellen bieden een uitstekende levensduur van de batterij, tot veertig uur activiteit en honderd uur in eco-modus. Ze bieden routebeheer, vrij nauwkeurige hartslagmeting (voor polsanalyse), hoogtemeter, calorieënmeter… Opladen gaat erg snel en de duurzaamheid is meer dan uitstekend.

De Grit X Pro kost je €499, de Grit X €429,9.

Voor €70 verschil – voor een horloge dat jarenlang dienst kan doen – is de Grit X Pro zeker het overwegen waard. De verbeterde functionaliteit en bouwkwaliteit zijn slechts twee redenen. 

Polar Grit X Pro