Simon had een vurig verlangen om de nieuwe Race Light van Evadict te testen. Dit prestatiegericht model werd begin dit jaar uitgebracht en na een paar honderd kilometer zijn we met 100% Trail klaar voor deze eerste feedback. 

Evadict Race Light – Simon fusillier

Voorstelling

Evadict is het trail-merk van Decathlon en komt hiermee van het eerdere merk Kalenji. De kwaliteit van de producten gaat in stijgende lijn en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

De Race Light is het ontbrekende paar in de reeks voor wedstrijden tot zestig kilometer. Deze schoen is gedurende de hele ontwikkelingsfase getest. Thierry Breuil, Frans kampioen berglopen, heeft de leiding over de ontwikkeling. De Race Light werd ook getest door een panel van niet minder dan zevenhonderd lopers. 

Evadict Race Light – Simon Fusillier

Met zijn “Flash blue” kleur blijft hij niet onopgemerkt, I love it! Hij weegt 252 gram in maat 44, heeft een drop van vier millimeter en noppen van vijf millimeter voor de nodige grip. De schoenen hebben een heel dynamische uitstraling… Ze geven gewoon zin om te gaan rennen! 

Technologie

Ik was niet alleen erg geïnteresseerd in de pasvorm en het dynamische gevoel, maar ook in de Matryx-stof. 

Evadict Race Light – Simon Fusillier

Matryx is dé stof van het moment, gebruikt in zowel carbon als zonneenergie laders voor je horloge en nu dus ook in trailrunning schoenen. De stof is erg sterk en zeer licht. Het wordt gebruikt in schoenen van merken als Salomon, Hoka, The North Face… en dus ook in deze Evadict Race Light. Nog even dit, deze stof wordt geproduceerd in Frankrijk, in de regio Rhône-Alpes. 

Zij zijn ook uitgerust met het UP’BAR-concept in Pebax, dat voor een beter herstel moet zorgen. Deze technologie wordt door het merk reeds toegepast in andere succesvolle schoenen.

Tenslotte zijn ze uitgerust met een superpraktische ‘veterstrik’. Ik hou echt van dit systeem, dat je bijvoorbeeld al bij Salomon vindt, het vermijdt dat je de veter in de schoen bewaart en hem er een paar kilometer later weer uit ziet komen. Hier zal de veter direct halverwege het bovenstuk zitten. 

Op het terrein

Sinds enkele weken loop ik met de Race Light, hoofdzakelijk tijdens looptochten van zes à zeven tot 24 kilometer. Deze schoen is vooral ontworpen voor prestaties, dus is behoorlijk hard. 

In werkelijkheid is de schoen niet zo ruw, je voelt de paden, de stenen, maar het wordt nergens ongemakkelijk.

Het is deze finesse die ik echt leuk vind, ik vind het heel precies in de positionering van mijn voeten in technische singles. De zeer flexibele kant geeft me nog meer mogelijkheden in de plaatsing van mijn voeten. 

Evadict Race Light – Simon Fusillier

Zoals ik al verwachtte, zijn de vijf millimeter noppen erg zacht en zorgen ze voor enige schokdemping, ze zijn ook erg goed in grip: zowel op natte ondergrond als op rotsen.

Geen teleurstelling daar, integendeel, de grip is ruim aanwezig. 

Na verloop van tijd denk ik dat het goed bestand zal zijn tegen rotsen, bramen en ander misbruik. Ik heb de schoenen nog geen maanden, maar ik vind dat de Matryx zeer bestendig is en na verloop van tijd zal dit zeker niet het zwakke punt van deze schoen zijn. 

Deze schoen is duidelijk ontwikkeld voor prestaties, ik beweer niet dat ik het niveau heb om hem tot het uiterste te drijven. Maar voor tochten tot veertig kilometer zal ik er veel plezier aan beleven, daarvan ben ik overtuigd. Ik hou van zijn reactievermogen en dynamiek.

Maar…

Omdat de perfecte schoen nog niet bestaat, was ik verrast door de breedte van de voorkant van de schoen. Ik heb een smalle voet en ik hou van schoenen die mijn voet goed ondersteunen tot aan mijn tenen. 

De Race Light heeft een medium/large toebox die voor mij iets minder comfortabel is. Ik voel het vooral als ik bergafwaarts ga. Ik heb de neiging mijn voet voorin de schoen te laten zweven en voel me daardoor minder precies in mijn positie. 

De veters aan de voorkant helpen me ook niet om mijn schoen voldoende strak aan te trekken. 

Evadict Race Light – Simon Fusillier

Conclusie

Het team dat dit model heeft ontworpen, heeft goed werk geleverd, een ‘Racer’-schoen met kwaliteitsonderdelen aan een lage prijs. De Race Light kan duidelijk concurreren met andere modellen van meer ‘bekende’ merken. Het heeft zijn plaats op de trails en het merk Evadict is niet langer/niet meer een merk voor het instapniveau. 

Ik heb geen spijt van de €90 die ik heb uitgegeven aan de Race Light, integendeel. Ik vind in deze schoen bijna alles wat ik leuk vind: 

  • Een reactieve en dynamische schoen met een drop van vier millimeter, een goede precisie en weerstand tegen bijna elke uitdaging dankzij Matryx. 

Ik moet een compromis sluiten voor de toebox, die ik een beetje breed vind. Het zal me vergezellen op vele uitstapjes, maar minder op die met veel afdalingen. Het kan uw metgezel zijn als u op zoek bent naar een schoen om te presteren, om intens te trainen of als u op zoek bent naar een low drop en eerder ‘fit’-model.