100% Trails

Salomon introduceert de S/LAB Spectur, een hypermoderne hardloopschoen die is ontworpen om alledaagse lopers de voordelen te geven die normaal gesproken zijn voorbehouden aan elite marathoners. In tegenstelling tot conventionele trainingsschoenen is de S/LAB Spectur zorgvuldig ontworpen voor prestaties op wedstrijddagen, met als doel hardlopers te stuwen naar het bereiken van hun persoonlijke bests. De S/LAB Spectur is verkrijgbaar vanaf mei 2024 en betekent een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van prestatiegerichte hardloopschoenen.

Het concept achter de S/LAB Spectur was om een “superschoen” te ontwikkelen die voldoet aan de uiteenlopende behoeften van de hele hardloopgemeenschap, niet alleen van topatleten. Salomon erkent dat de meeste hardlopers verschillende biomechanica en loopsnelheden hebben en heeft daarom een schoen ontwikkeld die de efficiëntie voor alle toegewijde hardlopers maximaliseert, ongeacht hun snelheid.

De S/LAB Spectur heeft een lichtgewicht ontwerp, een carbon plaat, dual foam demping en een verbeterde geometrie van de tussenzool en zorgt voor een delicate balans tussen voortstuwing en stabiliteit. In tegenstelling tot high-performance schoenen die uitsluitend ontworpen zijn voor elite lopers, past de S/LAB Spectur zich aan een breder scala van loopstijlen en tempo’s aan.

De belangrijkste kenmerken van de S/LAB Spectur zijn een dubbele foam middenzool voor soepele overgangen, een carbon Energy Blade plaat voor hiel-tot-teen stabiliteit en verbeterde demping in het bovenwerk voor comfort tijdens lange duurlopen. Het ontwerp van de schoen is gericht op maximale efficiëntie zonder afbreuk te doen aan de natuurlijke vorm van de loper.

Marlene Giandolini, sport- en consumentenwetenschapper bij Salomon, zegt: “Het loopgedrag en de biomechanica bepalen welk schoenontwerp goed is voor hardlopers en de meeste hardlopers hebben niet dezelfde functionele behoeften als elitehardlopers. De huidige ‘superschoenen’ zijn ontworpen voor een zeer exclusieve groep elitelopers. Onze studies hebben aangetoond dat deze modellen nadelig zijn voor de efficiëntie van langzamere lopers”.

Gewapend met dit inzicht is het Salomon schoeiselontwerpteam op zoek gegaan naar een ‘superschoen’ die toegankelijk is voor de meerderheid van de hardlopers – individuen die zich inzetten voor hun hardloopdoelen, maar niet de vorm, biomechanica of lichaamsbouw van elitelopers hebben. “Wij geloven dat prestaties meer te maken hebben met mentaliteit en inzet dan met tempo en tijd,” legt Giandolini uit.

De S/LAB Spectur biedt race-day exclusiviteit in een compleet pakket voor alle toegewijde renners, ongeacht hun ambities of wedstrijdtijden. Ontworpen met innovatieve eigenschappen zoals een speciaal ontworpen carbon plaat, dubbele foam demping en verbeterde geometrie van de tussenzool, biedt de schoen de perfecte balans tussen voortstuwing en stabiliteit.

Gatien Airiau, Product Line Manager for Road Running bij Salomon, legt uit: “We proberen niemands loopvorm te veranderen; de S/LAB Spectur verandert niets aan de manier waarop je loopt. We proberen gebruik te maken van jouw biomechanica en jouw tempo om de snelst mogelijke schoen voor jou te maken.

De S/LAB Spectur heeft een gepatenteerd ontwerp met twee lagen schuim in de middenzool voor optimale overgangen en ongeëvenaarde demping. Het bredere hielplatform en de verbeterde demping van het bovenwerk geven prioriteit aan stabiliteit en comfort, waardoor het de ideale schoen is voor langeafstandlopers.

“We hebben snelle schoenen voor elites en nu, met de S/LAB Spectur, hebben we een snelheidsschoen voor de rest van de hardlopers”, zegt Airiau. Voor alledaagse lopers met ambitieuze doelen belooft de S/LAB Spectur een game-changer te zijn.

www.salomon.com