Een jaar geleden bracht Salomon de ‘Ultra Glide’ uit, een schoen met een luchtiger zool, ontworpen voor langeafstandslopen die op lange runs een beter comfort opleveren. Het ontwerp is een stap vooruit ten opzichte van andere Salomon-modellen en is zeer ongebruikelijk voor het merk. De Ultra-Glide was gepland voor de zomer van 2021, maar het gebrek aan grondstoffen zorgde voor uitstel van de beschikbaarheid. Na een paar maanden gebruik van deze Ultra Glide is het tijd om onze bevindingen te delen.

© Skuds – Simon Fusillier

Ultra Glide

Wat de pasvorm betreft, is de voorvoet breder dan we gewend zijn bij Salomon. De breedte van de toebox is standaard, waardoor ultra-Trailers ook na de race hun tenen kunnen houden. Een mooi voordeel als je bedenkt dat dit vaak de kritiek is op de huidige ultraschoenen van Salomon; namelijk het gebrek aan comfort voor minder goed voorbereide lopers als de pure elite. 

De Ultra Glide heeft een drop van zes millimeter. Dat maakt er een bescheiden drop van die een meer dynamisch en comfortabel model oplevert, een echt compromis tussen de traditionele acht millimeter en de erg dynamische en reactieve vier millimeter.

© Skuds – Simon Fusillier

Op het terrein

Mijn indruk toen ik ze aantrok was het algemene comfort van de schoenen. Mensen hebben het soms over het pantoffeleffect van sommige modellen, wel dat is exact de indruk die met de Salomon Ultra Glide krijgt. De voet wordt goed ondersteund en de schoen staat als het ware op een luchtkussen. De vetersluiting is dankzij de QuickLace, die ik echter een beetje te lang vond, perfect.

© Skuds – Simon Fusillier
© Skuds – Simon Fusillier

Ik steek niet onder stoelen of banken dat mijn eerste angsten vooral waren dat ik bij het minste steentje mijn enkel zou verzwikken, gezien de 38 millimeter. Uiteindelijk na een paar honderd kilometer, probleemloos, blijft het bij een vrees. Je went er snel aan.

Deze schoenen vliegen! De eerste keren dat ik ermee loop, geven een uitstekend idee over de luchtigheid en de levendigheid. De rebound is erg dynamisch. Deze indruk is te danken aan de zogenaamde “Rocker”, de naam die wordt gegeven aan het rockerontwerp dat zeer kenmerkend is voor wegschoenen. Het is een afgeronde zool van voor naar achter die het gemakkelijker maakt om de voet van de grond te rollen. Ik moet zeggen dat ik verbazingwekkende tijden heb neergezet over afstanden van tien of vijftien kilometer. Het is dus echt niet exclusief voor (zeer) lange afstanden.

© Skuds – Simon Fusillier

Op modderige paden toont de Salomon Ultra Glide zijn beperkingen. De kleine nopjes geven te weinig grip. Je glijdt op de afdaling en schaatst op gladde paden. Ook op natte stenen is de grip eerder beperkt. De Ultra Glide is meer geschikt voor droge of halfdroge en minder technische paden. Op vlak van stabiliteit heb ik geen problemen ondervonden, maar ik vrees dat op echte rotsachtige paden de Ultra Glide tekortschiet.

Conclusie

De Salomon Ultra Glide is een redelijk veelzijdige schoen.  Hij kan gebruikt worden voor vijf of tien kilometer wedstrijden waar je een tijd wilt neerzetten, maar ook waar hij voor gemaakt is, ultras! Hoe de zool het op de langer termijn doet, is nog even af te wachten. Ook al had ik wat drukpunten aan de bovenkant van de schoen, wat aan mij ligt omdat de ene voet de andere niet is, toch vind ik hem zeer comfortabel. Ik ben blij dat ik ze kan dragen als ik ga hardlopen, ik kan niet wachten op het mooie weer!