De XA Wild van Salomon is een multi-sportschoen, jouw ideale metgezel in berg en bos. Wij gingen ermee hiken, trailrunning, deden een via ferrata en canyoning en dragen ze nu ook gewoon als onze dagdagelijkse schoen. 

Salomon-schoenen

Van bij het ontstaan, in 1947 is Salomon langzaam maar zeker uitgegroeid tot een van de grootste en meest bekende fabrikanten van een breed gamma aan outdoormateriaal, zowel voor de wintersportmarkt als voor de meer algemene outdoorsportmarkt. Hun aanbod gaat van kleding, over ski’s en snowboards, schoenen over rugzakken en allerhande accessoires. Op de markt van sportschoenen en trailrunning is Salomon een bijzonder grote en belangrijke speler. De schoenen uit het S/Lab gamma – het neusje van de zalm binnen Salomon – is voor de pure wedstrijdloper. Het zijn de lichtste schoenen die Salomon maakt, waarbinnen ze al hun nieuwe en meest innovatieve technologieën verwerken. 

Salomon XA Wild

Deze XA Wild wordt gepositioneerd een allround ‘wilderness companion’, een schoen die een prima balans kent tussen comfort en bescherming. Met de uitgesproken bescherming aan de tenen ziet de schoen er robuust maar tegelijkertijd toch strak uit. 

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

Zodra ik de schoen aantrek, zit die goed. Ik draag reeds jaren schoenen van Salomon, dus op zich is dat niet verwonderlijk. De schoen voelt erg comfortabel aan, pijnlijke drukpunten zijn volledig onbestaande. Hou er echter rekening mee dat Salomon-schoenen vaak aan de smalle kant van het spectrum zitten. Voor mensen met bredere voeten zijn er wide-versies binnen het gamma. Even met de quick-lace de schoen aantrekken en je kan meteen vertrekken.

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

De meeste Salomon-trailschoenen werken met een quick lacing-systeem, waarmee je snel en makkelijk de schoen tot de gewenste strakheid breng. De gesp zelf en het overschot aan lace verdwijnt in een zakje boven op de tong. Op de XA Wild is de quick lacing asymmetrisch geplaatst waardoor de krachten meer evenredig over de voet verdeeld worden. Op warme dagen zorgt de 3D Mesh aan de bovenkant van je schoen voor voldoende afkoeling.

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

De Contragrip rubbercompound op de zool levert duurzame grip in zowat alle omstandigheden waarin we de XA Wild getest hebben. Zelfs op een natte ondergrond, over gladde boomwortels en losliggende stenen blijft de grip optimaal en heb je een pak vertrouwen in de schoenen. Tijdens de Via Ferrata die we deden met deze schoenen aan, viel ons een uitstekende grip en voldoende bescherming aan de tenen op. 

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

Het 3D-chassis waarop deze XA Wild gebouwd is, maakt gebruik van een stevig plastic chassis dat verwerkt zit tussen binnen- en buitenzool. Het zorgt voor extra stabiliteit en gaat overpronatie tegen. Schokken worden mee opgevangen door een EnergyCell in EVA foam. 

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

De heeldrop (hoogteverschil tussen de hiel en de neus van de schoen, uitgedrukt in millimeters) van 11 millimeter duidt er op dat Salomon deze schoen eerder ziet als een allround hiking-schoen en/of een schoen voor de beginnende trailrunner. Ervaren trailrunners opteren eerder voor een lagere drop. 

Conclusie

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals

In een paar kernwoorden: veelzijdig, bescherming, grip en stabiliteit. Met de eerder stijve tussenzool, hoger gewicht (355 gram), stevige bescherming, de hoge heeldrop en de hoge mate van demping zie ik de XA Wild eerder als een rima en erg allround wandelschoen voor alle uitspattingen in de bergen. Wil je gaan trailrunnen? Ook dat vormt geen enkel probleem voor deze alleskunner. Als je op zoek bent naar een schoen waarmee je echt alles in de bergen aankan die daarbovenop erg duurzaam en comfortabel is en pakken bescherming biedt, dan is de Salomon XA Wild een uitstekende keuze. Eerlijk waar, na amper een uur was dit ons nieuwe favoriete paar schoenen. En dat alles voor een aangename 129,95 euro.

Salomon XA Wild -©Jurgen Groenwals