Verken het Prachtige Flims al Trailrunnend

Trailrunnen in Flims: een populaire en goed uitgewerkte activiteit,
met dank aan hun prima website.

Steeds meer mensen ontdekken de vreugde van hardlopen in de natuur, op onverharde paden, en er zijn talloze redenen voor deze groeiende populariteit. Trailrunnen biedt niet alleen een geweldige manier om fit te worden, maar het is ook een uitstekende manier om de natuur te ervaren en nieuwe plekken te ontdekken. Deze intensieve sport traint je hele lichaam, waarbij je niet alleen goed moet kunnen hardlopen, maar ook vaardigheden in klimmen, dalen en het overwinnen van obstakels moet hebben. Dit maakt trailrunning een veelzijdige sport die zowel fysiek als mentaal uitdagend is. Het is een avontuurlijke en boeiende manier om jezelf te pushen en je grenzen te verleggen. Een van de aantrekkelijke aspecten van trailrunning is de mogelijkheid om de schoonheid van de natuur te ervaren. De paden lopen vaak door adembenemende landschappen, zoals bossen, bergen en dalen. Je kunt genieten van de frisse lucht, het rustgevende geluid van vogels en het panoramische uitzicht op de prachtige natuur om je heen. Het biedt een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven en geeft je de kans om in harmonie met de natuur te zijn.

Bovendien neemt trailrunning je mee naar afgelegen gebieden die anders misschien niet snel bezocht zouden worden. Het opent de deur naar het verkennen van ongerepte natuurgebieden, waar je nieuwe plekken kunt ontdekken, nieuwe mensen kunt ontmoeten en onvergetelijke ervaringen kunt opdoen. Het is een reis vol avontuur en ontdekking, wat deze sport nog aantrekkelijker maakt.

In de Alpen is Flims een uitstekend voorbeeld van een bestemming die trailrunners verwelkomt. Flims-Laax is niet alleen een geliefd wintersportgebied, maar biedt ook in de zomer meer dan 100 kilometer aan trailrunning paden. Het prachtige berglandschap biedt trails voor alle niveaus, van beginners tot gevorderden. De website van de toeristische diensten van Flims is zeer vriendelijk voor trailrunners, met gedetailleerde informatie over de aangeboden routes. 

Via de link https://www.flimslaax.com/en/trailrunning kun je eenvoudig de parameters instellen die je wenst, zoals afstand, tijd, daling, stijging en moeilijkheidsgraad.
Of je nu een doorgewinterde trailrunner bent of net begint, Flims heeft voor iedereen een geschikte route. Van eenvoudige wandelingen tot uitdagende avonturen, de paden in Flims bieden voor elk wat wils. Met goed uitgewerkte informatie op de website kun je gemakkelijk je ideale route vinden en genieten van een onvergetelijke trailrunning-ervaring in het prachtige landschap van Flims. Dus trek je trailrunningschoenen aan en laat je betoveren door de natuurlijke schoonheid en avontuurlijke paden van Flims!

Een perfecte start voor trailrunners is de route Big Caumasee trail, een korte route van 5,5 km met een bijzonder makkelijke moeilijkheidsgraad. De website omschrijft het treffend als een populaire joggingroute in het midden van het Flimserwald en rond het Caumasee, midden in de natuur en toch niet ver van het dorp. En dat is precies wat het is. Maar het dient ook als een prachtig voorbeeld van hoe goed de website is ontworpen.
Op de websitepagina vind je alle nodige gegevens, waaronder de afstand, het hoogteverschil, de moeilijkheidsgraad, en enkele foto’s en een beschrijving van de omgeving. Met een simpele klik op het kleine mapje brengt de website je naar een interactieve kaart die het hoogteprofiel en de waypoints toont. Beweeg je muis over de interactieve kaart en er verschijnen punten die uitgelicht worden met foto’s en meer informatie over de plaats. Rustplaatsen en toeristische tips worden ook duidelijk aangegeven, evenals instructies over hoe je er komt en waar je moet lopen, en welk materiaal je nodig hebt. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt.
GPX, KML en FIT-bestanden zijn allemaal downloadbaar, waardoor je vrij bent om je eigen sportwatch te kiezen. De route is door ons getest, en het begint met een betoverende afdaling vanaf Flims, waar het pad zich een weg baant door dichte bossen en langs kabbelende beekjes. Af en toe lopen we wel een keer verkeerd, maar dat lag niet aan de Garmin rond onze pols, die deed het uitstekend. Het kronkelige pad vergt wat zoekwerk, maar dat draagt juist bij aan het avontuurlijke gevoel.

Wat zijn GPX, KML en FIT ?

Dit zijn allemaal bestandsindelingen die worden gebruikt om GPS-gegevens op te slaan.

  • GPX staat voor GPS eXchange Format. Het is een open standaardbestandsindeling die wordt gebruikt om GPS-tracks, routes en waypoints op te slaan. GPX-bestanden kunnen worden gelezen door een breed scala aan GPS-software en kaartentoepassingen.
  • KML staat voor Keyhole Markup Language. Het is een bestandsindeling die is ontwikkeld door Google en wordt gebruikt om geografische gegevens weer te geven op Google Maps. KML-bestanden kunnen GPS-tracks, routes, waypoints en andere geografische objecten bevatten.
  • FIT staat voor Garmin Activity File Format. Het is een eigen bestandsindeling die wordt gebruikt door Garmin om GPS-gegevens op te slaan. FIT-bestanden kunnen een breed scala aan informatie bevatten, waaronder hartslaggegevens, snelheid, afstand en hoogte.

De beste bestandsindeling voor jou hangt af van je behoeften. Als je GPS-tracks, routes of waypoints wilt delen met anderen, is GPX een goede keuze. Als je GPS-gegevens wilt weergeven op Google Maps, is KML een goede keuze. Als je GPS-gegevens wilt opslaan voor gebruik met een Garmin-apparaat, is FIT een goede keuze.

Wanneer je het meer nadert, ontvouwt zich een panoramisch uitzicht dat je hart sneller doet slaan. De Caumasee, met zijn kristalheldere water dat schittert in de zon, is als een uitnodigende oase te midden van de majestueuze bergen.
Eenmaal aangekomen bij het meer, word je omarmd door de rust en sereniteit van de omgeving, terwijl je je voorbereidt op het echte werk – het verkennen van de adembenemende trails rondom het meer.
Het parcours rond de Caumasee biedt een perfecte balans tussen uitdaging en beloning. Terwijl je je een weg baant over de kronkelende paden, word je beloond met weidse uitzichten op het glinsterende meer en de omliggende bergen. Je voelt de adrenaline door je aderen stromen terwijl je de hoogtes opzoekt, maar ook de voldoening van elke stap die je dichter bij de top brengt.

Deze korte loop heeft bevestigd wat de website beloofde. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, zoals alleen Zwitsers dat kunnen, en geen enkel detail is over het hoofd gezien. Deze route lijkt ons de minst uitdagende van alle routes, en dat blijkt ook zo te zijn. Het is een perfecte optie voor beginners of voor wie gewoon wil genieten van een ontspannen en schilderachtige trailrun rond het betoverende Caumasee-meer.
De volgende route die we gaan testen is de Big Rhine Gorge Tour, een stevige uitdaging met 20 km en een indrukwekkende 750 hoogtemeters. Ook voor deze route is de website op dezelfde voortreffelijke manier opgesteld. Gewoonweg prima.

Beginnend bij rocksresort in LAAX, leidt de route je door het Flimserwald-bos via “La Mutta”, voorbij het opvallende uitkijkplatform “Il Spir”, een architectonische constructie die majestueus boven de diepe kloof van het Rijndal uittorent. Neem hier even de tijd om te genieten van het fantastische uitzicht op de indrukwekkende Rhine Gorge, ook wel bekend als de “Grand Canyon van Zwitserland”. Vervolgens daal je af in de Rijndal-kloof in Ransun. Langs de Rijn loop je stroomopwaarts door de imposante kloof tot aan het station Valendas-Sagogn. Van daaruit gaat de tocht weer steil omhoog richting Laax.
Voor avontuurlijke trailrunners is dit een ware uitdaging, waarbij je kunt genieten van een veelheid aan paden en adembenemende uitzichten. Of je nu houdt van technische singletracks, rennen door het bos of langs de oever van de Rijn, deze route heeft voor elk wat wils. De wisselende hoogtes en ondergronden zorgen voor een boeiende en lonende ervaring.
De mogelijkheid om te stoppen bij charmante treinstationrestaurants voor lokale lekkernijen en een verfrissing maakt deze tocht extra bijzonder. Bovendien kan deze tocht het hele jaar door worden gedaan vanwege de lagere hoogtes en zonnige ligging.
Kortom, de Big Rhine Gorge Tour biedt een perfecte mix van uitdaging, avontuur en natuurschoon. Of je nu een ervaren trailrunner bent of gewoon op zoek bent naar een nieuw avontuur, deze route zal je zeker verrassen en inspireren. Waar wacht je nog op? Trek je trailrunningschoenen aan en ga op ontdekkingstocht door het prachtige LAAX-landschap!


De Big Rhine Gorge Tour biedt een duurzame en uitdagende tocht met veel variatie en prachtige landschappen. Onderweg kom je enkeltrails, bospaden, kustpaden en maar weinig asfalt tegen. Dankzij de lagere hoogtes en zuidelijke blootstellingen heeft deze tour een lang seizoen. Bovendien maken de mogelijkheden om te pauzeren bij de restaurants van de treinstations Versam-Safien en Valendas-Sagogn de tocht nog aangenamer. Mocht je genoeg hebben van de inspanning, dan kun je eenvoudig overschakelen op het openbaar vervoer.

Er zijn tal van trails te vinden op de website van Flims, die je gemakkelijk meer dan een week bezig kunnen houden. Natuurlijk is Flims niet de enige plek in de Alpen waar ze dit goed regelen, maar het is zeker een uitstekende plek om te beginnen met trailrunnen. Naast de vele routes die beschikbaar zijn, organiseert Flims ook cursussen voor zowel beginners als gevorderden. Als je meer informatie wilt, hoef je alleen maar een kijkje te nemen op de website van Flims. Daar vind je alles wat je nodig hebt voor een geweldige trailrunning ervaring!

Ontdek het veelzijdige Flims: natuur, avontuur en geologie

Naast de overvloed aan natuurlijke schoonheid en avontuurlijke activiteiten heeft Flims Laax nog een bijzondere troef: het UNESCO-werelderfgoed Sardona. Dit indrukwekkende geologische gebied biedt een unieke blik in de vorming van de Alpen en staat bekend om zijn tectonische fenomenen.
Het Sardona-gebied, dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed, bevindt zich op het kruispunt van drie kantons: Graubünden, Glarus en St. Gallen. Hier ontmoeten de tektonische platen van Europa en Afrika elkaar, wat heeft geleid tot
een opvallende geologische structuur. Het UNESCO-gebied toont het resultaat van de botsing tussen deze platen, die resulteerde in de vorming van enorme overschuivingen en plooiingen in de aardkorst.
Een van de meest opvallende kenmerken van het Sardona-gebied is de “Glärnisch-overschuiving”, een geologische formatie die een prachtige inkijk biedt in de processen die hebben bijgedragen aan de vorming van de Alpen. Deze indrukwekkende overschuiving is ontstaan doordat de platen van Europa en Afrika op elkaar zijn geschoven, waarbij gesteentelagen verticaal en zelfs ondersteboven zijn geduwd.
Een van de beste manieren om dit geologische wonder te verkennen, is door de Sardona Geotrail te volgen. Deze goed gemarkeerde wandelroute leidt bezoekers door het UNESCO-gebied en biedt een fascinerende kijk op de geologische processen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Alpen. Langs de route zijn informatieborden geplaatst die uitleg geven over de geologische formaties en fenomenen die in het gebied te vinden zijn.
Het Sardona-gebied is niet alleen van wetenschappelijk belang, maar biedt ook prachtige landschappen en spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en valleien. Wandelen door dit UNESCO-werelderfgoed is als wandelen door de geschiedenis van de aarde, waarbij bezoekers getuige zijn van de krachten van de natuur die de Alpen hebben gevormd tot wat ze vandaag zijn.
Als je geïnteresseerd bent in geologie, natuurwetenschappen of gewoon nieuwsgierig bent naar de vorming van de bergen, is het UNESCO-werelderfgoed Sardona een absolute must-see. Het biedt een unieke en educatieve ervaring die je nergens anders zult vinden.
Flims Laax is dus niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, maar ook een gebied met een buitengewone geologische betekenis. De combinatie van prachtige landschappen, uitdagende activiteiten en het UNESCO-werelderfgoed Sardona maken van Flims Laax een bestemming die een diepe indruk achterlaat en bezoekers keer op keer terug laat komen om te genieten van alles wat deze adembenemende regio te bieden heeft.