Je kent ongetwijfeld de Abdij van Maredsous en haar gelijknamige bier, maar heb je ooit gehoord van de naburige Abdij van Maredret?

Gelegen in de regio Entre-Sambre-et-Meuse, in het hart van een uitgestrekt domein van 15 hectare, werd de abdij van Maredret, een pareltje van neogotische stijl, in 1893 gesticht door Agnès de Hemptinne en zes nonnen. Een twintigtal nonnen leeft er vandaag de dag nog steeds in bijna-autarchie, dankzij de moestuin, boomgaard, geiten, kippen, waterbron, medicinale tuin, beroemde verlichtingen en, sinds twee jaar, een bier ontwikkeld in samenwerking met de Belgische familiebrouwer Anthony Martin.

Wandelspecialist Julien Libert (@sentiersduphoenix) heeft onlangs een wandelroute van 7,5 km op zijn blog gezet. De route begint bij de abdij en is een gemakkelijke wandeling van twee uur door velden, bossen en de beroemde Ravel de la Molignée. In het midden van de wandeling is er een pauze met een adembenemend uitzicht op het kleine dorpje Sosoye, waar de inwoners bekend staan als de ‘Montagnards’.

De wandeling begint op de parking van de abdij en duikt meteen in een kleine vallei met steile hellingen die bergachtig aanvoelt. Nadat je een koeienweide bent overgestoken, volg je een pad dat afdaalt naar de rivier de Molignée en dan de oude spoorlijn op, nu bekend als Ravel. Deze route kan te voet, op de fiets of aan boord van een van de beroemde draisines worden afgelegd.

Met het dorpje Sosoye in zicht, beklimmen we de Montagne de Sosoye, ook bekend als de Montagne de Ranzinelle, met zijn beroemde voorgebergte dat een van de mooiste uitzichten van de Naamse regio biedt. De “Montagne de Sosoye” is ook en vooral een kalksteenhelling bedekt met een buitengewone flora. Je vindt er orchideeën, zomen en een prachtig eikenbos in kalksteen.

De terugweg naar de abdij duurt iets meer dan een uur en voert langs bossen, velden en landschappen. Het landschap verandert voortdurend en de geuren van de bloemen zijn bedwelmend.

Alle details van deze wandeling zijn HIER beschikbaar.

Als je terugkeert naar Maredret, moet je zeker de abdij bezoeken en vooral de tijd nemen om een van de twee bieren te proeven.

Altus of Triplus?

Het assortiment bestaat uit twee bieren: Altus (6,8% alc.) en Triplus (8% alc.).

Spelt dient als hoeksteen en zorgt voor bloemige, nootachtige en licht bittere toetsen, maar het gamma heeft nog een ander gemeenschappelijk kenmerk: het gebruik van planten die deze bieren een kenmerkende smaak geven met aromatische tuintoetsen.

Altus betekent hoog, verheven, edel, diepgaand en subliem. Dit gemengde bier, een combinatie van hoge gisting en spontane gisting met wilde gisten, ondersteund door spelt en het gebruik van kruidnagel en jeneverbessen, is zeker het meest karakteristieke van het assortiment. Bij het proeven vind je toetsen van hooi en kruiden. Om zijn tweede verjaardag te vieren, is Altus ook verkrijgbaar in een prachtige zeefdrukfles van 75 cl.

Triplus is veel meer dan een tripel van hoge gisting. Naast spelt nemen de kruiden van salie, galanga, laurier, Sichuanpeper en koriander het gehemelte mee op reis.

De bieren zijn te koop in de abdijwinkel en in supermarkten.

www.anthonymartin

Fotocredits: @sentiersduphoenix