Flowtrack Family Watersport, Empuriabrava (Spanje)

De zonsondergang met zicht over de de golf van Roses is sprookjesachtig mooi. We hebben net een stevige hike, klauterpartij inbegrepen achter de rug en op de ruïnes van het Castel de Sant Salvador de Verdera genieten we van een welverdiend biertje. En een fenomenaal uitzicht. We zijn te gast bij Flowtrack en deze hike is maar een van de vele hoogtepunten van een weekje Family Watersport in Empuriabrava, Spanje.

Toegegeven, Empuriabrava staat niet meteen hoog op het lijstje van de avontuurlijke bergliefhebbers die we eigenlijk zijn. De bestemming aan de Costa Brava dankt zijn bekendheid toch wel in de eerste plaats aan de mooie en toeristische stranden. In de zomer genieten hier duizenden zonnekloppers van zon, zee en strand. Maar Empuriabrava heeft best nog meer troeven. Kijk je even weg van de zee, de andere kant uit, dan merk je weelderig groene bergen. De uitlopers van de Pyreneeën duiken hier als het ware de zee in. Diezelfde Pyreneeën zijn overigens maar een steenworp verwijderd. En nogmaals toegegeven, wanneer we de ‘oh zo typische’ drukke zuiderse strandcamping Laguna oprijden, worden we niet meteen overvallen van opwinding.

Maar… Flowtrack heeft te midden de drukte van de camping een eigen glamping-dorpje opgetrokken, een oase van rust waar we de rest van de week genieten van heerlijk eten, een gezellige bistro, een uitermate vrolijk en vriendelijk team en wel heel erg mooie en luxueuze tenten. Kampleider Antoine zal zich die week overigens ontpoppen tot een prima oppas voor onze meegereisde jonge hond. Langs deze weg, nogmaals dank. De Flowtrack Family Village ligt op een paar minuten wandelen van het strand. Onze eerste avond genieten we op een bijna verlaten strand van een verfrissend briesje en zacht klotsende golven. Onze lodge is een perfect uitgeruste safari-tent, opgebouwd op een houten platform en voorzien van een tweepersoonsbed, stapelbed, kleerkastje en koelkast. Op het terrasje staan een tafel met stoelen en twee lounge chairs. 

Doorheen de rivier in Albanya

Prachtig weer, chocoladekoekenontbijt en kennismakingsspelletjes op het strand, de dag kan slechter beginnen. Maar waar het die dag uiteraard echt om draait, is de watertrekking in Albanyà, een dorpje van niemendal, dat een goede 150 inwoners telt. Aan het Bassegoda Park vind je een astronomisch observatorium en eveneens een tweede uitvalsbasis van Flowtrack. Het is hier dat we de rivier La Muga – onthou die naam – in zullen duiken voor een toegankelijke watertrekking. De wandeling, in wetsuit, naar het vertrekpunt van onze watertrekking is behoorlijk pittig. En warm. Gelukkig is het water in de rivier heerlijk verfrissend. Ter hoogte van de Gorges del Riu Muga krijgen we een snelle introductie tot canyoning en gaan we het water in. We wandelen doorheen de rivier, glijden van natuurlijke glijbaantjes, gaan kopje onder na bescheiden sprongetjes van rotsen, drijven en zwemmen langsheen de natuurpracht van de Gorges d’Albanyà.

Het is kicken en genieten tegelijkertijd. Ter hoogte van de Gorgues de Le Muga is de waterpret gedaan. De wandeling terug naar ons startpunt, met een kletsnatte wetsuit is deze keer een stuk verfrissender. Op de terugweg naar Empuriabrava houden we in Sant Llorenç de la Muga nog halt aan restaurant Grup Samuga voor de beste tapas ooit. Als opener voor onze watersportweek was dit alvast een erg geslaagde start. 

Watersport op La Muga

Diezelfde rivier La Muga waar we eerder doorheen de rivierbedding trokken, stroomt zowaar net naast camping Lugana, de golf van Roses in de Middellandse Zee in. Die delta leent zich uitstekend tot een overvloed aan mogelijke watersporten.

We gaan SUP’pen, trachten ons staande te houden op een skimboard, kregen de eerste beginselen van windsurfen onder de knie en amuseren ons op een XXL-SUP. De temperatuur van het water is bijzonder aangenaam, de sfeer uitgelaten. Die avond staat er nog een ‘Sunset Sup’ op het programma. Bij een ondergaande zon varen we op onze SUP’s de rivier op. En uiteraard, gaan we niet enkel genieten van een prachtige zonsondergang, de nodige hilariteit op SUP’s kan natuurlijk ook niet ontbreken.

In de lounge van de Flowtrack Village praten we onder het genot van een heerlijke mojito bij en leren we onze reisgenoten beter kennen.

Aiguamolls de l’Empordà

Langs de ene kant de rivier La Muga, langs de andere kant de mysterieuze meren van Aiguamolls de l’Empordà, camping Laguna is lang niet zo slecht gelegen. Aiguamolls de l’Emporda is een vijfduizend hectare groot natuurpark en moerasgebied en een van de belangrijkste natuurgebieden in Catalonië. In 1986 werd het uitgeroepen tot een beschermd nationaal natuurpark. Op het samenvloeien van rivieren Muga en Fluvia kwam dit unieke ecosysteem tot stand. Over de eindeloze wandelpaden kan je ruim driehonderd verschillende vogelsoorten spotten, maar ook herten en veel andere dieren passeren de revue. Op de paden zijn er verschillende uitkijkpunten voorzien, zo stoor je reiger, ibis of aalscholver niet in hun natuurlijke habitat. 

Het Venetië van Spanje

En nu het toch over moerassen gaat, ook het stadje Empuriabrava was voorheen een moerassig gebied. Van dat moeras is in het gezellige stadje uiteraard niets meer te merken, behalve dan misschien op de ruim vijfentwintig kilometer aan kanalen die dwars doorheen de stad lopen. Dus, huren wij een bootje en varen doorheen het prachtige, kleurrijke stadje, met de bergen op de achtergrond. De verschillende delen van het stadje zijn met elkaar verbonden via waterkanalen.

Aan een van die waterkanalen heeft Flowtrack overigens haar eigen ‘beach houses’, een ideetje voor ons volgende bezoek. De Flowtrack-crew zorgt die avond voor pizza en film. Voor de jongsten, wat maakt dat de ouders op een rustig avondje uit getrakteerd worden. Heerlijk gegeten in El Ratpenat de Sant Pere Pescador.

Mountainbike-trailparadijs

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar in de bergen rond Empuriabrava gaat een heus mountainbike-paradijs schuil. En met Roeland Nyssen kan ik me geen betere mountainbikegids voorstellen. Roeland is de connectie tussen Flowtrack en het prachtige Gerona. Hij is verantwoordelijk voor alle Flowtrack-vakanties en jongerenkampen die hier georganiseerd worden. Jaren geleden verloor hij reeds zijn hart aan deze regio. Ondertussen woont hij daar het hele jaar door. En met een passie voor watersport en outdoor-activiteiten is hij meer dan zomaar de geknipte man voor de job. Roeland is een fervent mountainbiker, niet verwonderlijk dus dat hij zowat alle trails in en om Empuriabrava als zijn broekzak kent. In het Parc Naturel del Cap de Creus zijn de beklimmingen steil, de singletrails en de uitzichten fantastisch. We rijden langsheen dolmen en menhirs en doen een rondje rondom de unieke Puig Rodó. Het zicht op de golf van Roses blijft schitterend.

Wanneer de rest van het gezin kiest voor een dagje waterpret in Aquabrava, een van de beste waterpretparken van Europa met een pak spectaculaire attracties en een langgerekte adrenalineboost, smeer ik opnieuw de ketting van mijn mountainbike. En omdat ik niet elke dag opnieuw beroep kan doen op Roeland, krijg ik een aantal GPS-tracks doorgestuurd, zodat ik zelf op verkenning kan. Die leiden me dieper het binnenland en dus de bergen in. Wat echter onveranderd blijft, zijn de voorwaar prachtige en vaak technische singletrails en de waanzinnige uitzichten. Op zoek naar een minder voor de hand liggende bestemming om te gaan mountainbiken? Laat dit dan een meer dan uitstekende geheimtip zijn. 

Sunset hike

We hadden reeds een zonsondergang op het strand, eentje op een SUP op de rivier La Muga, maar als absolute hoogtepunt van een reeds meer dan geslaagde vakantie gaan we deze keer op een ‘Sunset hike’. Aan de parking op de Cami del Monestir beginnen we aan een bijzonder mooie wandeling. Ter hoogte van Ermita de Santa Helena de Rode splitsen we de groep.

De meest avontuurlijke wagen zich aan een fikse klauterpartij, de rest van de groep neemt een vlotter begaanbaar pad naar ons einddoel. De kerk, ook bekend als Santa Creu, is een prachtig pre-Romaans gebouw, gelegen op de berg Verdara, vlakbij het klooster van Sant Pere de Rodes. Vanuit de kerk zien we reeds ons einddoel, de ruïnes van het kasteel van Sant Salvador de Verdara. Een uurtje stappen en klimmen later genieten we van een spectaculair mooie zonsondergang over de Middellandse Zee. Een mooier einde van een erg geslaagde week kunnen we ons amper voorstellen.

De Flowtrack Family Watersport week in Empuriabrava bleek een onwaarschijnlijke voltreffer. Flowtrack zorgt voor zowat alles wat je je maar kan inbeelden op een vakantie. De reis was tot in de puntjes verzorgd. Voor families die van watersport en avontuur houden, een absolute aanrader.

Aarzel niet jouw Flowtrack-avontuur te boeken via Flowtrack.be