Haal je reiskoffer en je glimlach maar al boven, want Slovenië heet Belgische toeristen weer hartelijk welkom. In een waanzinnig decor dompel je jezelf onder in de betoverende natuur en rust je veilig uit op één van de vele unieke logeeradressen. Ook de terrassen openen opnieuw hun deuren en verwennen foodies met een bijzonder gastronomiejaar.

Het terroir op je bord
Eenmaal je voet aan de Sloveense bodem zet, valt er heel wat te beleven. In het hele land nodigen terrasjes en tuinen je uit voor een zalig verwenmoment onder de zon. In de geel gekleurde zones* dekken de restaurants zelfs binnen hun tafels. 

Slovenië draagt dit jaar de titel European Region of Gastronomy’. Rasechte Bourgondiërs proeven er van traditionele gerechten en verse streekproducten. Op idyllische wijngaarden nip je van een uitstekend glas wijn en in bruisende steden schotelen gerenommeerde chefs je een eigentijdse portie topgastronomie voor.   

Dwars door het groen

Nu iedereen snakt naar ruimte en natuur, verwent Slovenië je met een uitgestrekt landschap waar je jezelf soms alleen op de wereld waant. Weg van de massa bots je op adembenemende vergezichten en prachtige natuurfenomenen. En dat terwijl je makkelijk even over en weer hopt naar Koper, Ljubljana of Kranj voor een culturele citytrip.

Van noord tot zuid trakteert Slovenië je op een magische reis. Deze prachtige streek laat zich verkennen langs uitdagende hikingpaden, panoramische fietsroutes en uitgestrekte ruiterwegen. Onderweg bewonder je majestueuze bergen, spot je oude burchten en kastelen, ontdek je geheimzinnige grotten en charmante dorpen, tuur je over hemelsblauwe meren en duik je in diepgroene bossen. Kan daar best nog wat adrenaline bij? Dan doen de kajak-, rafting-, canyoning- en ziplineparcoursen je vast naar adem happen.

Verrassend, veilig en verantwoord

Een prestigieus sterrenhotel, een natuurverblijf op een boerderij, een stijlvol boetiekadres of een moderne camping tussen de bergen of de bossen: logeren in Slovenië is ronduit geweldig. Of je nu houdt van een hippe, authentieke of creatieve sfeer, aan unieke plekken geen gebrek.

Alle logies stellen tot 30 kamers of units open. Dankzij het Green&Safe label kies je er de beste adressen uit. Slovenian Tourist Board kent dit etiket toe aan alle accommodaties en activiteiten die de hoogste veiligheids- en hygiënestandaarden hanteren. Ook duurzaam en verantwoord omgaan met milieu en natuur is voor de toeristische sector niet zomaar een stokpaardje, ‘it’s a way of life’.

Maatregelen: wat, waar en wanneer

Wanneer je vanuit België naar Slovenië reist, hoef je bij aankomst niet in quarantaine dankzij een negatieve PCR-test of een bewijs van vaccinatie. Bij terugkeer naar België vul je het PLF-document in en houdt de overheid je op de hoogte van de eventuele quarantaine- en testverplichtingen.

Wil je ook in Slovenië een actueel overzicht van de lokale maatregelen consulteren? Dan kan je terecht op de website van I Feel Slovenia. Daar vind je een inspirerende online reisgids die je deze zomer veilig doorheen het hele land voert.