Op vrijdag 23 juni in Chamonix, in de marge van de Mont Blanc Marathon, was sportfysioloog Guillaume Millet samen met een aantal gerenommeerde sprekers aanwezig op een conferentie over prestaties en de aanpassing van atleten van korte duurlopen naar ultra trail running.

In 2023 is Guillaume Millet, een fysioloog die gespecialiseerd is in extreme inspanning en de gevolgen daarvan op het menselijk lichaam, toegetreden tot het Salomon trail team en de Sports Science afdeling om een ambitieus programma te leiden dat een uitgebreid internationaal netwerk van wetenschappers uit verschillende disciplines samenbrengt om de grenzen van trailprestaties te verleggen. Dit programma, ‘High Zone’ genaamd, is op maat gemaakt voor elke atleet en omvat een fysiologische beoordeling, medische controle en aanbevelingen voor voeding, slaap, herstel en acclimatisatie aan de hitte en de hoogte.

Chamonix is een emblematische en historische locatie voor trailrunning, waar eind augustus zowel de Mont Blanc Marathon als de legendarische Ultra Trail worden gehouden. Het was een gelegenheid om te kijken naar de fysieke en fysiologische capaciteit van atleten om de overgang te maken van ‘korte’ trailrunnen naar ultra trailrunnen en vooral om te presteren over zowel korte als lange afstanden.

Deze eerste conferentie, geleid door Marléne Giandolini, Salomon Biomechanics Specialist, en Jean Yves Couput, Salomon Innovation Manager, bracht Guillaume Millet, fysioloog en leider van Salomon’s Zone High programma, Anthony Berthou, voedingsdeskundige, Diego Alarcon, elite en espoir atleet coach en Sebastien Spehler, Salomon elite atleet gespecialiseerd in de korte afstand, samen. Het team van wetenschappers was in staat om verschillende onderwerpen met betrekking tot de aanleg, voorbereiding, aanpassing en optimalisatie van atleten tijdens korte of lange wedstrijden te bespreken en te confronteren, en om de vele vragen van het aanwezige publiek te beantwoorden.

De conferentie (met ondertiteling) is HIER beschikbaar.