Met het initiatief 100% Women wil Zwitserland Toerisme (ST) vrouwen warm maken voor buitensport en hen aanmoedigen om nieuwe sporten uit te proberen. De voorbije twee jaar focuste 100% Women op wandelen en bergbeklimmen. Dit jaar staat de campagne in het teken van fietsen. De campagne omvat een gravel challenge, sportieve uitdagingen voor nationale en internationale vrouwelijke ambassadeurs en een nieuw platform met fietsaanbiedingen specifiek gericht op vrouwen. Ook dit jaar wordt 100% Women gelanceerd op Internationale Vrouwendag.

Vrouwen winnen terrein in de wielersport; de eerste Tour de Suisse voor vrouwen vond in 2021 plaats en de Tour de France Femmes werd na een onderbreking van enkele jaren in 2022 opnieuw georganiseerd. Volgens een onderzoek uit 2022 gaan in totaal 1.25 miljoen vrouwen in Zwitserland in hun vrije tijd regelmatig fietsen of mountainbiken (fietsen: 1.159 miljoen, mountainbiken: 255.000). Voor mannen ligt dit cijfer met 2.057 miljoen nog hoger (fietsen: 1.314 miljoen, mountainbiken: 743.000)*. Dit jaar hoopt Zwitserland Toerisme nog meer vrouwen uit de hele wereld aan het fietsen te krijgen door aantrekkelijke fietsarrangementen voor vrouwen te promoten.

Fietsparadijs Zwitserland

Uit een studie van de Zwitserse overheidsdienst voor milieu, vervoer, energie en communicatie, blijkt dat in 2021 het fietstoerisme in Zwitserland een jaarlijkse omzet van drie miljard Zwitserse frank genereerde. Zwitserland Toerisme ziet een groot potentieel in outdoorsport gericht op het vrouwelijke publiek. Met het initiatief 100% vrouwen wil het dit jaar de diversiteit van Zwitserland als fietsbestemming onder de aandacht brengen. Het gevarieerde aanbod aan routes voor racefietsers, mountainbikers, gravelbikers en e-bikers in combinatie met de goede kwaliteit van de infrastructuur zorgt ervoor dat het alpenland heel wat te bieden heeft voor het groeiende aantal fietstoeristen.

Vijftig nieuwe fietsaanbiedingen

In 2021 en 2022 is ST er niet alleen in geslaagd veel vrouwen enthousiast te maken voor bergsporten met de twee acties van het 100% Women initiatief – de Peak Challenge en het wereldrecord voor het langste vrouwelijke touwteam – maar heeft het eveneens de toerismebranche in Zwitserland gestimuleerd om aanbiedingen te ontwikkelen gericht op het vrouwelijke publiek. Dit heeft de positie van Zwitserland als vakantie- en reisbestemming voor vrouwen versterkt.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert ST in samenwerking met haar toeristische partners op MySwitzerland.com/women meer dan 50 fietsaanbiedingen voor 2023 gaande van dagtochten over meerdaagse fietsreizen tot wedstrijden, evenementen of technische cursussen. Deze zijn boekbaar vanaf de start van het fietsseizoen in het voorjaar.

Voor ‘100% Women – Bike’ werkt ST nauw samen met de Zwitserse Wielersportbond Swiss Cycling, het fietsmerk BMC, en de outdoor routeplanner en navigatie-app Komoot. Met behulp van een eenvoudige routeplanner en collecties kunnen outdoorliefhebbers routes uitstippelen, plannen en delen. Bovendien vormen de aanbevelingen van de Komoot community een ideale inspiratiebron om nieuwe routes te ontdekken. 

Tijdens het zomerseizoen van 2023 zullen er ook verschillende acties in het hele land worden georganiseerd om vrouwen in de fietssport wereldwijd in de kijker te zetten, zoals de “100% Women Gravel Challenge”, met professionele vrouwelijke bikers. Daarnaast zullen bekende nationale en internationale vrouwelijke ambassadeurs deelnemen aan hun eigen fietsuitdaging.

Meer informatie over 100% WomenMySwitzerland.com/women