De GR221 verkent de Serra de Tramuntana, een bergketen van bijna negentig kilometer lang aan de noordwestkust van Mallorca. Neen, geen drukbevolkte stranden aan deze kant van het Balearen-eiland in de Middellandse Zee, wel ruige bergen met toppen tot boven de duizend meter, eeuwenoude olijfbomen en ingeslapen idyllische dorpjes in een door Unesco erkend werelderfgoed. 

De GR221 kent vele varianten, her en der wordt een connectie met andere steden en dorpen gemaakt. Reken voor de volledige GR221 op een goede 170 kilometer wandel- of loopplezier. Overnachten doe je in hutten op een bivakplaats of een hotelletje in een van de dorpen die je passeert. De GR221 kent ook verschillende namen, waarvan Trans Tramuntana de vlag is die de lading best dekt. Maar ook Ruta Piedra Seca – vertaald als ‘drogestenenroute – is gangbaar. Dat droog slaat niet op het feit dat het er nooit regent, zo zal later blijken, wel op het feit dat de stenen die het pad vormen droog – lees: zonder cement – geplaatst werden. De trail volgt de kustlijn en voert je zo naar de hoogste pieken, met de Puig Major op 1445 meter als hoogste punt, langsheen prachtige landschappen. De combinatie van kust en bergen, samen met de verscheidenheid van vegetatie, schaduwrijke bossen en een typisch mediterraan struikgewas draagt bij aan de landschappelijke aantrekkingskracht van het wandelpad.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Fisiotics, het team van kinesitherapeuten en trainers, een sportieve uitdaging waarin een groep deelnemers in een voorbereidingstraject van tien maanden wordt klaargestoomd voor hun doel, de Trans Tramuntana. Dat voorbereidingstraject start met een inspanningstest en een screening waarbij trainingszones worden afgebakend en werkpunten worden bepaald. Wat volgt, is gericht trainingsadvies en gedurende tien maanden afwisselende groepstrainingen, specifieke workshops en regelmatige tussendoelen met als ultieme voorbereiding een tweedaags trainingsweekend in de Ardennen. Aanvankelijk stak Covid-19 een stok tussen de wielen, euhm benen, maar uitstel is geen afstel en met meer dan voldoende trainingskilometers trokken tien Vlamingen begin november naar Mallorca voor hun langverwachte uitdaging. Dit is hun verhaal. 

Dwars door de orkaan

  • 33 kilometer, 1700 hoogtemeters –

Ons traject is goed voor ongeveer 130 kilometers en zesduizend hoogtemeters en zal ons in drie dagen van het zuidelijk gelegen havenstadje Port Andratx naar het noordelijk gelegen Pollenca voeren. Om de hoge zomerse temperaturen van het warme Mediterrane klimaat te ontlopen, kiezen we voor een planning in het najaar. Dat pakt helaas net even anders uit. Een koppig lagedrukgebied blijft boven de Balearen hangen en zorgt voor veel regen en wind. Extra regenkledij blijkt geen overbodige luxe. Het regent pijpenstelen.

De eerste avond staat in het teken van welke kledij aan te trekken en wat er zeker mee moet in de rugzak. Ondanks de weersomstandigheden zit de sfeer er goed in, Spaanse wijn helpt daar zeker en vast bij. Orkaan ‘Blas’ teistert Mallorca met windsnelheden tot 100 km/uur. Wat een opwarmingsdag zou moeten zijn, belooft een helse trail te worden. Tijdens het eerste gedeelte van Port d’Antrax tot voorbij Es Castellet is amper  signalisatie. De GR221 blijkt op kaart wel uitgestippeld, maar gezien het pad doorheen verschillende privé-terreinen loopt moeten de formaliteiten hieromtrent nog geregeld worden. Het is behelpen met kaart, navigatie en steenmannetjes om de weg te vinden…en die weg is soms nauwelijks zichtbaar en/of beloopbaar. De trail is glad en technisch. Tijdens de eerste beklimming van de dag richting ‘La Trappa’ stijgt het lagedrukgebied een plaatsje in de meteorologische hiërarchie en wordt zo orkaan ‘Blas’. We klauteren over rotsen naar de Moleta de Esclop, de natuur is prachtig, de orkaan neemt wat in kracht af en het stopt met regenen. In een gezellig hotelletje in Estellencs draait de droogmachine overuren. Een haardvuur, warme soep, heerlijke maaltijd (en een beetje alcohol) verzachten het leed van de dag.

Koninginnenetappe

  • 47 kilometer, 2200 hoogtemeters –

Vandaag staat langste en zwaarste dag met de meeste kilometers en een flink pak hoogtemeters op het programma. Het wordt een zeer gevarieerde dag met regelmatige passages in dorpjes waardoor iedereen makkelijk zijn bevoorrading naar believen kan aanvullen. En ach ja, het weer is ons nog steeds niet goed gezind. De echte orkaan is even uitgeraasd maar we kijken nog steeds op naar stevige rukwinden, bergtoppen verscholen onder een dichte mist en ruim driehonderd liter water per vierkante meter. De trail gaat op en neer en kent regelmatig pittige klimmetjes. We lopen naar Puig Caragoli, met 944 meter het hoogste punt van de dag. De lange afdaling naar Deia is technisch uitdagend. Maar met die afdaling hebben we het zwaarste deel van de dag wel achter de rug. De gps toont dat er nog slechts tweehonderd hoogtemeters te overwinnen zijn. We lopen tot in Soller. De refuge, prachtig gelegen aan de vuurtoren, laten we links liggen. We kiezen voor een beetje extra luxe in een hotelletje waar we bij zonsondergang aankomen. We schuiven meteen aan voor het avondeten. 

Het hoogtepunt van de route

  • 42 kilometer, 2300 hoogtemeters –

Het lijkt alsof de weergoden vandaag bevoorradingsproblemen hebben met hun regenwater. Het is zowaar droog wanneer we vertrekken. Dat vertrek gaat wel gepaard met meteen een stevige klim. Eindeloze trappen brengen ons achthonderd meter hoger naar de Coll de l’offer. De kolkende rivier, gevoed door de massa water van de afgelopen dagen, vergezelt ons de hele klim. Eenmaal op de Coll is het uitzicht fenomenaal. Regenbogen maken het plaatje compleet. Het moet zowat de eerste keer zijn dat we van een uitzicht kunnen genieten. We dalen af richting het stuwmeer van Cuber. Aan het meer bevoorraden en genieten we. De zon schijnt – voorlopig althans – nog steeds. Hier splitst de groep in twee. Een deel kiest voor de glooiende route die langsheen het waterbekken gaat. Het andere deel gaat steil omhoog naar de Coll des Portellet (Coll de Sa). Het is een prachtig ommetje waar je via kettingen langsheen rotswanden naar de Refuge Tossals Verds klimt.

Daar komt de groep terug samen om zo de lange klim tot Coll des Prat op 1205 meter hoogte, het hoogtepunt van deze route, aan te vallen. De weergoden hun snipperdag is helaas voorbij. De storm begint opnieuw te huilen en blijft in de bergen hangen. Door de massale regenval van de afgelopen dagen zijn sommige trails letterlijk omgevormd tot riviertjes. In normale omstandigheden kan je vanop de Coll des Prat zowel start- als aankomstplaats zien. De dichte mist beslist daar echter anders over. Regengeiten die we ondertussen geworden zijn, waterploeteren we gewoon verder. Tot aan de finish. Een fantastisch gevoel maakt zich van ons meester. Voor vermoeidheid is nu geen plaats. Het enige wat nog telt, is een laatste warme douche, een lekkere maaltijd en een frisse pint.

Tips & Tricks 

  • De GR221 is een wild aangelegd pad dat soms over lange rotspassage loopt. De zeer oneffen keien vragen de nodige enkelstabiliteit. Minder ervaren lopers vorderen traag. Loop je in het najaar, neem dan verlichting mee.
  • Sommige delen lopen over privéterrein en daardoor is er niet overal signalisatie aanwezig. Het is soms echt je weg zoeken door ongerepte natuur en dan is navigeren een noodzakelijke kunst. Zorg voor een track op je gps zodat je niet verloren loopt. Hou er rekening mee dat er niet overal dekking is voor je mobiele telefoon en dat je dus moet kunnen kan blijven navigeren ook bij slecht en koud weer.
  • Denk goed na over je eten en drinken. De dorpen liggen soms ver uiteen en is het lang wachten tot je iets kan kopen. Er zijn bitter weinig plaatsen om drinkbaar water te vinden. Zeker wanneer het warm is, kan dit voor problemen zorgen. Beter ga je in het voor- of najaar, maar hou er rekening mee dat tussen oktober en mei veel accomodaties gesloten zijn.
  • De hoogste bergen zijn rond 1400 meter en ze liggen vlak naast de zee. Hierdoor kunnen temperaturen tussen de zee en de bergtoppen sterk verschillen en kan er stevige wind staan waarvoor er geen bescherming is. Aangepaste kledij meenemen is dus een must,  alsook ehbo-kit en nooddeken.