Hoka is een merk dat naam heeft gemaakt in de wereld van trailrunning door schoenen aan te bieden met een atypisch uiterlijk die comfort, demping en lichtheid combineren. Met de lancering van de Hoka Tecton X in 2022 zorgt het merk voor een kleine revolutie in zijn trailassortiment door een carbonplaat in dit model te verwerken. Laten we eens kijken wat dit paar voor ons in petto heeft na enkele maanden testwerk.

Hoka: een belangrijke speler op vlak van trailrunning

Het merk Hoka, opgericht in 2009, is snel uitgegroeid tot een referentie in trailrunning. Hoka staat bekend om zijn schoenen met dikke, comfortabele zolen en heeft het vertrouwen van hardlopers gewonnen door zijn kwaliteitsproducten en voortdurende innovatie. Je houdt van Hoka of niet. Het merk spreekt nu echter steeds meer mensen aan, en niet alleen op de weg.

Hoka Tecton X – karakteristieken

De Hoka Tecton X zijn trailrunningschoenen ontworpen voor hardlopers die op zoek zijn naar uitstekende demping en goede stabiliteit. Hierbij het overzicht van de belangrijkste technische kenmerken van dit paar schoenen:

  • gewicht: 240 gram in maat 42
  • Drop: 5 millimeter
  • Buitenzool: Caoutchouc Vibram Megagrip
  • Demping: EVA en carbonplaat
  • Bovenkant: Mesh

De carbonplaat

De opname van een carbon plaat in de Hoka Tecton X vertegenwoordigt een echte innovatie in de wereld van trailrunning. Volgens het merk zorgt deze plaat voor extra ondersteuning en verbeterde voortstuwing, waardoor hardlopers hun snelheid en uithoudingsvermogen op de trails kunnen vergroten. Het draagt ook bij aan de stabiliteit en schokdemping van de schoen tijdens lange tochten.

Tijdens de test moet ik toegeven dat ik niet meteen een wezenlijk verschil voel. Tenminste, ik krijg niet de sensatie van extreme voortstuwing die de marketing lijkt te claimen. Desalniettemin heeft de Tecton X een aantal zeer goede eigenschappen.

Terreintest: nieuwe sensaties

De eerste kilometers met de Hoka Tecton X voelen verontrustend aan, ze zijn heel anders dan mijn gebruikelijke schoenen. Maar na een paar kilometer pas ik me snel aan en kan ik de kwaliteiten van de Tecton X volledig waarderen.

Wat ik echt fijn vind aan deze schoenen is hun uitstekende demping en goede stabiliteit, wat betekent dat ik met een gerust hart kan uitkijken naar lange tochten op de trails. Ze zijn comfortabel zonder ‘lomp’ aan te voelen. Ze reageren snel en de relance is uitstekend (dankzij de carbon plaat?).

Ze zijn voorzien van Vibram zolen, dus je voelt duidelijk grip. De grip is echter onvoldoende op vettig of te technisch terrein. Een punt om rekening mee te houden bij het kiezen van je routes of schoenen.

Qua bescherming heb ik tijdens mijn tochten geen stenen of rotsen gevoeld, ondanks dat het schuim soms behoorlijk hard samenperst. Dat lijkt te danken te zijn aan de tweedelige carbonplaat.

Voor mij is dit een uitstekende schoen waar ik met plezier mee loop. Hij is comfortabel, licht en dynamisch. Hij is ontworpen voor lange duurlopen, maar kan het duidelijk ook heel goed doen op een snelle vijf kilometer (als je daar de benen voor hebt, tenminste).

Hoka Tecton X 2 – een nieuwigheid op komst

Hoka innoveert voortdurend en heeft onlangs versie 2 van de Tecton X gelanceerd. Deze nieuwe versie brengt een aantal verbeteringen met zich mee, met name aan het bovenwerk, dat nu gemaakt is van Matryx, een lichtgewicht, slijtvast materiaal, en aan het bovenwerk, dat opnieuw is ontworpen voor een preciezere pasvorm. De nieuwe Tecton X2 wordt de volgende maanden intensief ingezet op trails allehande.

Conclusie

De Hoka Tecton X zijn een interessante optie voor hardlopers die op zoek zijn naar comfort, demping en dynamiek. Ze hebben misschien een paar kilometer nodig om eraan te wennen, maar je zult al snel het plezier voelen om erin te lopen.

Met de komst van het Tecton X 2 model kan ik niet wachten om te ontdekken hoe Hoka de grenzen van trailrunningprestaties zal blijven verleggen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *