Isère is met meer dan negenduizend kilometer verschillende parkoersen, een puur land van trails. Met meer dan 120 bestemmingen, voorzien voor alle niveaus, is het een van de best mogelijke bestemmingen als trailrunner. De regio is een paradijs voor trailrunners, en men kan er een toeren van enkele kilometers tot en met het hoogste niveau van inspanning maken.

Trail Stations ©.

Het concept van de Trail Stations© is een innovatie van de Isère, waarvan de eerste in 2011 in de Chartreuse werden aangelegd. In de loop der tijd is het uitgegroeid tot een internationaal netwerk van sites die voor 100% gewijd zijn aan deze discipline: parkoersen, diensten en hulpmiddelen voor zowel beginners als liefhebbers zijn op een plaats samengebracht.

Er zijn vijf  Trail Stations in het gebied: het Trail Station Alpe du Grand Serre, het Trail Station Belledonne Pays d’Allevard, het Trail Station Petites Roches, het Trail StationChartreuse en het Trail Station Villard-de-Lans. 

Deze resorts bieden gratis toegankelijke parkoersen met verschillende mogelijke niveaus. 

Samenvattend, een Trail Station is: 

  • Gemarkeerde paden voor verschillende niveaus
  • Een app waarmee je jezelf langs de verschillende routes kan laten leiden
  • Een website waarmee u uw trektocht kunt voorbereiden 
  • Een ontvangstruimte voor informatie
  • Een programma van cursussen en wedstrijden gedurende het hele jaar. 

Grote wandelpaden

Daarnaast worden in het departement grote evenementen georganiseerd: de Trail des Passerelles, de UT4M, de Ultra-trail du Vercors, de Festitrail en natuurlijk de Echappée Belle. 

De stad Grenoble is het centrale punt voor de toegang tot de verschillende sites. Vanuit België is het 3,5 uur met de trein van Brussel naar Lyon, en dan nog 1,15 uur met de trein naar Grenoble. De zuidoostelijke stad wordt omringd door de vier massieven: de Chartreuse, de Taillefer, de Vercors en de Belledonne.

Concentreer je op drie races.

De Echappée Belle

Deze wedstrijd vindt plaats in het hart van de Belledonne, een wilde, weinig bezochte en ongerepte bergketen. De toppen bereiken op sommige plaatsen drieduizend meter, wegen zijn zeldzaam. Kammen, pieken, meren, rotsen en nog meer rotsen… het tekent voor een knap en uitdagend landschap.

De Echappée Belle is een avontuur op zich. De volledige route doorkruist het gebergte over 149 kilometer en 11400 hoogtemeters. Alle alpiene niveaus worden doorkruist, bergmeren en bossen, gletsjers, sneeuwvelden, watervallen, singletrails op hoogte,… 90% van het parkoers loopt over trails. De race start bij het Château de Vizille en finisht in Aiguebelle. Daarvoor krijg je maximaal 57 uur, van vrijdag 5 uur ‘s ochtends tot zondag 12 uur ‘s middags.  

Deze wedstrijd is erg moeilijk en vereist een zeer goede fysieke en mentale voorbereiding. De race gaat over vijftien passen van meer dan tweeduizend meter hoogte, waaronder de Col de Moretan op 2600 meter en de Croix de Belledonne op 3000 meter. 

Sinds zijn oprichting heeft de race steeds lopers uit de hele wereld aangetrokken. Vijf jaar geleden werd het parcours zelfs bestempeld als een GR, d.w.z. de GR738. De aantrekkingskracht van de race is nog groter geworden sinds 2019, het jaar waarin François D’Haene ervoor koos deel te nemen en het hele evenement te winnen in 23u55. 

Het is meer een rando-parcours dan een race die je op constant tempo kan afleggen. Een van de bijzonderheden is dat met de steenslag, sommige afdalingen langzamer zijn dan de beklimmingen. 

Nog mooier, nog harder!

Voor de tiende verjaardag zal de organisatie de liefhebbers van rotsen en trails niet teleurstellen. De race wordt minstens even zwaar zijn als altijd! Voor deze gelegenheid worden verschillende formaten voorgesteld. 

De integrale – 149 kilometer – 11400  hoogtemeters

La Traversée Nord – 84 kilometer – 6140 hoogtemeters

Le Parcours des Crêtes – 62 kilometer – 4700 hoogtemeters

Sinds 2021 wordt een nieuwe race voorgesteld, de Skyrace. Het principe van een Skyrace is heel snel en heel hoog te klimmen, en dan terug af te dalen. Deze race stelt een rechtstreekse klim van Sept Laux naar de Rocher Blanc (2928 meter). Dat betekent tien kilometer klimmen en tweeduizend hoogtemeters, gevolgd door een technische afdaling langs de moeilijkste paden, overgebleven sneeuw inbegrepen. 

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de race wordt een nieuw evenement voorgesteld, de ‘Du’o des cîmes’. Een grotendeels ongemarkeerd parkoers dat een mix van de vier andere parkoersen volgten en dat in quasi-autonomie. De vijftig geselecteerde duo’s, op basis van hun inschrijvingsdossier en hun ervaring in het hooggebergte, zullen op pad gaan voor 120 kilometer en 11000 hoogtemeters. Onder de deelnemers vinden we de winnaar van de editie 2019, François D’Haene terug. 

De spirit van de Echappée Belle

Hele families van vrijwilligers die een weekend lang op het parkoers van de race verblijven en de deelnemers aanmoedigen. Deze spirit is voelbaar vanaf het moment dat ze op de terreinen aankomen, op het parkoers zelf en aan de finish. Het is als een groot dorpsfeest met een nauwgezette organisatie. Iedereen heeft zijn taak, de organisatie loopt gesmeerd.

De spirit van de Echappée Belle is ook die van de families van de deelnemers die, te voet, in een kampeerwagen, een auto… de ‘helden van het weekend’ volgen naar de verschillende bevoorradingspunten en alle andere deelnemers aanmoedigen. Het zijn ontmoetingen, vrouwen of mannen die elkaar volgen en helpen. Het is ook diezelfde familie die huilt wanneer hun ‘held’ de finish bereikt en de bel mag luiden. 

Tenslotte zit de spirit van de Echappée Belle ook in de race zelf: mannen en vrouwen die elkaar helpen, die een tempo bepalen zodat de ander het einde van de race haalt. Dit zijn de banden die in de bergen ontstaan. Een, glimlach, een traan en vooral veel vriendschap.

Om dit te begrijpen, moet je het ervaren, erbij zijn het voelen.

Het pad van de Passerelles du Monteynard

De Trail des Passerelles is een evenement dat in 2012 van start is gegaan ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de stuwdam van Monteynard Avignonnet. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een belangrijk evenement in de regio en heeft het een groot bereik tot ver buiten Frankrijk. Het parkoers, aanvankelijk uitgetekend door EDF, is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid met steeds meer verschillende trails.

In 2022 zullen er twaalf evenementen zijn – waaronder een toertocht – die rond de Sénépi zullen draaien en die als aankomstplaats de watersportbasis Treffort, de Motte d’Aveillans of de Mure hebben. De evenementen vinden plaats tussen 2 en 10 juli en zullen gemiddeld 4500 deelnemers van 26 nationaliteiten verwelkomen. De afstanden variëren van de Kilometer Verticaal tot 67 kilometer, waaronder een van zeventien kilometer lang en een andere met de afstand van een marathon. 

Opmerkelijke plaatsen

Het pad van de Passerelles du Monteynard is bekend om de plaatsen die het doorkruist. 

De Himalaya-bruggen

De in 2008 gebouwde bruggen over het turquoise water van de rivieren Drac en Ebron zijn uniek in Frankrijk. Deze bruggen verbinden de Matheysine met de Trièves. Zij zijn het merkteken van de Trail, het symbool van avontuur. De Passerelle du Drac is 220 meter lang en overspant het meer van op een hoogte tussen 45 tot 85 meter, afhankelijk van de hoogte van het water. De Passerelle de l’Ebron is 180 meter lang. Enkel deze bruggen zijn reeds een ervaring op zich. 

Doorgang door de mijn

De antracietmijn van La Motte d’Aveillans werd opgericht onder het bewind van Napoleon I en haar activiteit eindigde in 1956. In 1986 werd het door een plaatselijke vereniging omgevormd tot een museum. De galerijen van de Mijn zullen worden gebruikt door de deelnemers aan de 67 kilometer-race, de Petit Train en de 3° Poste.

De Pierre Percée, het wonder van de Dauphiné

De boog wordt gevormd door een gat in de vorm van een cirkel van drie meter hoog, waarvan de vorm doet denken aan een hurkend monster. De Pierre Percée is een van de zeven wonderen van de Dauphiné. 

Het verhaal gaat dat de duivel, nadat hij een weddenschap met de hertog van Lesdiguières had verloren, daar is versteend; anderen zeggen dat de zonnestralen op de zonnewende de zonnestralen aangeven. Hoe dan ook, de passage naar de Pierre Percée is een van de hoogtepunten van de Grande Course (67 kilometer). Vanaf deze plek kunnen de lopers genieten van het uitzicht over het hele Matheysin-plateau.

2022, de mysteries van de Drac

Om de tiende verjaardag van het parkoers te vieren, heeft de organisatie gekozen voor een speciaal evenement, de Mysteries van de Drac. 

Het doel is terug te keren naar de oorsprong van het pad, naar het avontuur. 

Zestig duo’s zullen dus aan de start staan voor een route die hen op het laatste moment zal worden meegedeeld. Zelfs de plaats en tijd van vertrek worden geheim gehouden. De deelnemers worden om 04.00 uur opgeroepen bij de watersportbasis Treffort en worden door de organisatie naar het startpunt gebracht. 

De avonturiers zullen een semi-autonoom parcours afleggen over een afstand van zestig tot zeventig kilometer. 

De UT4M

De Ultra Tour des 4 Massifs is een trail-evenement dat plaatsvindt rond Grenoble en de Grésivaudan-vallei. De UT4M volgt de vier massieven van de streek rond Grenoble: de Vercors, de Taillefer, de Chartreuse en de Belledonne. In 2022 viert de race zijn tiende verjaardag. 

Vier massieven

Ten eerste het massief van de Vercors – vaak plateau genoemd – dat sinds 1970 als natuurpark is geklasseerd. De paden daar zijn uit de rotsen gehouwen. Het gevoel van duizeligheid is er. Vervolgens het Taillefer massief, het kleinste van de vier, maar gedomineerd door de Taillefer top op 2857 meter hoogte, die een duizelingwekkend uitzicht biedt op de stad Grenoble en uitkijkt over Chamrousse. De route loopt vervolgens door het massief van Belledonne, bekend om zijn geologische rijkdom en zijn vele stenen. Het massief wordt gekenmerkt door zijn verschillende niveaus: balkons, bossen, bergweiden en bergtoppen. Tenslotte bereikt de race het massief van de Chartreuse, ook geklasseerd als regionaal natuurpark. 

Tot negentig combinaties

De UT4M bestaat dus uit twaalf races, variërend van tien tot honderdzestig kilometer.

Laten we beginnen met de mythische honderd kilometer die tijdens deze editie over twee massieven zal worden afgelegd.

Wil je nog wat meer? Er wordt een wedstrijd van honderdzestig kilometer voorgesteld die over vier dagen kan worden gelopen, al dan niet opeenvolgend.

Sinds 2018 biedt de UT4M elk jaar nieuwe uitdagingen aan om het aantal races te vergroten. In het bijzonder is er de 80 Challenge, een uittreksel van de landschappen die de schoonheid van de UT4M bepalen, zonder afbreuk te doen aan het technische karakter van elk van de massieven en bovenal aan de geest van deze organisatie. Het doel is twintig kilometer per dag af te leggen, elke dag in een ander bergmassief. 

Het bijzondere van de UT4M is ook zijn modulariteit. De lopers kunnen één, twee, drie of vier races doen… Dat wil zeggen één per dag en zo deelnemen aan de UT4M-uitdaging. Dat is waar het lastig wordt, want het biedt negentig mogelijke racecombinaties en de mogelijkheid om tot 270 kilometer te lopen… Er was een hele groep ingenieurs nodig om dit te verzinnen!

De Isère is dus een land van trails dat alle bergliefhebbers zal bekoren. Het is mogelijk om het hele jaar door te lopen dankzij de Trail Stations© of om deel te nemen aan een grootschalig evenement. Of u nu een ultraloper bent, een beginner of op zoek naar een nieuwe uitdaging, de Isère is gemaakt voor iedereen.