Courchevel, bekend om zijn skipistes in de winter, verbergt prachtige ongerepte landschappen in de zomer. De Millet XTrail Courchevel biedt een unieke ervaring door het wildste deel van dit bekende skioord.

Patrick Pachod

Een origineel idee


Al bijna twee decennia lang wekt de betoverende Courchevel Xtrail leven op, met een zevental gedreven geesten die het vuur van enthousiasme brandend houden. Hun missie is helder: jou de intieme schatten van Courchevel tonen, waar de natuur haar ongerepte ziel behoudt. Een uitnodiging om te verdwalen in de geheime paden, verscholen in de omhelzing van deze majestueuze omgeving.

De Millet Xtrail Courchevel onthult een scala aan keuzes, als een meesterwerk met zes verfijnde lijnen: 11, 22, 33, 44, 55 en 66 kilometer, elk met een eigen verhaal om te vertellen. Maar de laatste drie jaren dragen een vleugje nieuwigheid, een gedeeld begin voor allen die hun hart en zolen in deze onvergetelijke reis storten. De 55 en 66 kilometer lopers verenigen hun stappen tot aan de finishlijn, om elkaar te ondersteunen in deze gedeelde odyssee. Eenmaal daar aangekomen, ontkiemen de 66-kilometer avonturiers weer, bereid om een laatste 11-kilometer lus te omarmen.

En zo ontvouwt zich een episch verhaal, weven zij hun stappen in de stof van de tijd, als een ode aan doorzettingsvermogen en samenhorigheid. Stap voor stap, ontdekken zij de diepte van hun eigen kracht en overwinnen zij de uitdagingen die voor hen liggen. De Courchevel Xtrail is een viering van de natuur, van verenigde geesten en van het vreugdevolle gevoel van volharding. Een testament van ware avonturiers, verstrengeld met de hartslag van de wildernis en het besef van grenzeloze mogelijkheden.

Find your limit

Wat deze trail zo uniek maakt, is het “Find Your Limit” concept. Hier ben je altijd een finisher, ongeacht wat er gebeurt, zolang je jezelf maar een afstand oplegt en daaraan voldoet, afhankelijk van je vorm op dat moment. Het is een uitdagend idee waarbij je je eigen grenzen verkent en overwint.

Met steeds kortere tijdslimieten gedurende de race, moet je goed op de klok letten terwijl je jouw persoonlijke doelen nastreeft. Of je nu stopt op je zelfopgelegde afstand, verder gaat of een stapje terug moet doen, het is een reis van persoonlijke groei en prestatie.

Het gedeelde startschot om 5.30 uur voor alle afstanden voegt een ultra-sfeer toe, zelfs voor de kortere afstand van 11 km. De opwinding en vastberadenheid van alle deelnemers zorgen voor een onvergetelijke en inspirerende trailervaring. Ontdek jouw grenzen en ervaar de kracht van doorzettingsvermogen tijdens deze bijzondere trailrun.

In het hart van de Millet Xtrail Courchevel 2023


Met Thibaut aan mijn zijde begon ons avontuur in de prachtige Courchevel Trail. Om 5.00 uur ‘s ochtends stonden we klaar bij de startlijn, na een snelle tassencontrole bevonden we ons in het enige startvak, omringd door 800 andere enthousiaste deelnemers. Een aantal elitelopers waren vooraan in het peloton uitgenodigd. De start werd precies om 5.30 uur gegeven. Hoewel we wisten dat het met zo’n grote groep onvermijdelijk was, ervoeren we al snel de eerste vertragingen en opstoppingen slechts enkele honderden meters na de start.

Ondanks de drukte voelde de sfeer geladen met opwinding en vastberadenheid. We wisten dat we een uitdagende tocht tegemoet gingen, maar waren vastbesloten om er het beste van te maken. Na een uur rennen hadden we een afstand van 5 km afgelegd en wachtte de eerste echte klim op ons. Het was een moment van fysieke inspanning, maar het uitzicht en de omgeving maakten het absoluut de moeite waard. We waren vastberaden om de uitdaging aan te gaan en de prachtige natuur om ons heen te waarderen tijdens deze onvergetelijke trailrun in Courchevel.

La Dent du Villard : iconische top

De beklimming naar de Dent du Villard, het iconische hoogtepunt van Courchevel, vormt de eerste uitdaging van het parcours. Met een stijging van 1200 meter op een enkel pad, veroorzaakte het enige opstoppingen, maar de adembenemende landschappen maakten dit meer dan goed.

Op 2285 meter hoogte wachtte ons een adembenemend panorama, met aan de ene kant uitzicht op Courchevel en aan de andere kant het Nationaal Park van de Vanoise, inclusief de top van Pointe de la Réchasse.

Het pad langs de bergkammen biedt een prachtig 360°-uitzicht op de regio. Deze bergkammen scheiden de routes van 22, 33 en 44 kilometer. Uiteindelijk daalt iedereen af naar het Torrent de la Rosière, om elkaar te ontmoeten bij het prachtige Lac de la Rosière, het laatste ravitailleringspunt voordat we afdalen naar Le Praz.

Het laatste deel van het parcours gaat door bossen en ondergroei. Enkele laatste pittige beklimmingen, met name in het Bois du Biolley, herinneren ons eraan dat we in de bergen zijn en dat het klimmen blijft tot aan de laatste kilometer.

Terwijl ik een laatste ronde maak over het voetbalveld van Alpinium, zie ik de finishboog al voor me opdoemen.

De verborgen schat van Courchevel

Het intrigerende concept van een gezamenlijke start is bijzonder fascinerend; een moment waarbij eenieder kan ervaren hoe een Ultra-avontuur aanvangt. Niettemin, ondanks het succes in het jaar 2023, zullen er in 2024 enige wijzigingen worden doorgevoerd als gevolg van de opstoppingen die zich voordeden op de smalle paden. De organisatoren hebben al laten weten dat startvakken zullen worden gecreëerd in het komende jaar. Hoewel de steeds strengere tijdslimieten deel uitmaken van het “Find Your Limit”-concept, zorgden de opstoppingen ervoor dat sommige deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de 44 km, omgeleid werden naar de 22 km. De nieuwe startvakken zullen hopelijk dit probleem verhelpen en de vrijheid bieden om de race te lopen zonder (te veel) beperkingen.

Desondanks de onvoorziene ongemakken, was ik diep onder de indruk van het concept van een gezamenlijke start en de gelegenheid om verder te gaan indien het tijdschema het toeliet. Dit unieke moment bood een kans om de eigen grenzen te verleggen, een zeldzaam aspect in de wereld van trailrunning. Bovendien werd de race nog specialer door de wilde en natuurlijke schoonheid van Courchevel, waar het kronkelen langs de bergkammen een adembenemend panoramisch uitzicht van 360° onthulde, een vergezicht dat werkelijk uniek was.

Wordt dit jouw gedurfde uitdaging voor het jaar 2024?




* image de couverture : Patrick Pachod

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *